След като миналата седмица Владимир Путин положи клетва като руски президент за пети мандат, се очакваше да бъдат извършени промени в правителството.

Но смяната на министъра на отбраната Сергей Шойгу беше неочаквана, а изборът на негов наследник – гражданският икономист Андрей Белоусов, още по-изненадващ, пише в анализ по темата CNBC.

Назначаването на Белоусов – технократ, заемал различни длъжности в руското правителство, включително министър на икономическото развитие и вицепремиер, със сигурност озадачава военните среди, но идва в момент, когато разходите за отбрана нарастват, а Путин подготвя страната и икономиката за дълга война в Украйна.

Назначаването на икономист начело на отбраната се разглежда като начин да се съчетаят огромните нужди на Русия с процъфтяващата военноориентирана икономика и военнопромишления комплекс.

"Тези размествания на високо равнище силно подсказват, че Путин предприема значителни стъпки за мобилизиране на руската икономика и отбранително-промишлената база в подкрепа на продължителна война в Украйна и евентуално подготовка за бъдеща конфронтация с НАТО", коментират анализатори от Института за изследване на войната (ISW).

От базирания във Вашингтон мозъчен тръст отбелязват, че липсата на военен опит на Белоусов не е необичайна, като се има предвид фактът, че неговият предшественик Шойгу също не е имал опит. Вероятно Кремъл възнамерява Белоусов да "интегрира и рационализира" отбранителната индустриална база с по-широката вътрешна икономическа политика на страната.

"Почти десетгодишният мандат на Белоусов като икономически министър в руското федерално правителство и по-скорошното му участие в управлението на различни проекти за иновации в отбранително-промишлената база и безпилотни летателни апарати в страната го подготвят добре за ръководене на изпитващия затруднения апарат на руското МО", обясняват от ISW.

"Белоусов има по-силна репутация на ефективен технократ, а вътрешни източници твърдят, че той е в положителни отношения с Путин", допълват анализаторите.

Необходимост от иновации

Руските войски постигат постепенни успехи в Източна Украйна и миналата седмица започнаха нова офанзива в североизточната част на Харковска област.

Широко разпространено е мнението, че Русия се опитва да постигне възможно най-много териториални придобивки, преди милиардите долари нова военна помощ от САЩ да достигнат до изтощените украински сили на бойното поле.

Като се има предвид фактът, че през последните месеци руските сили иззеха инициативата, промяната в ръководството на отбраната е интересна от гледна точка, тъй като настъпва при потенциален обрат във войната.

Според анализатори съдбата на Русия в Украйна може да е подтикнала Путин да направи промяната сега, но Кремъл изтъкна необходимостта от адаптиране и развитие, като прессекретарят Дмитрий Песков заяви, че назначаването на цивилен в министерството на отбраната се корени в необходимостта от "иновации".

"На бойното поле днес победител е този, който е по-отворен към иновациите. Ето защо на този етап президентът взе решение за цивилно лице начело на Министерството на отбраната", заяви Песков, цитиран от ТАСС.

Анализаторите подчертават, че Белоусов така или иначе няма да има много общо с военната тактика и стратегия в Украйна, като тази задача до голяма степен ще лежи на плещите на руския висш генерал, началника на Генералния щаб Валерий Герасимов, който ще остане на поста си, отбеляза прессекретарят на Кремъл.

"На първо място, Белоусов няма да ръководи военни сражения, няма да се занимава с тактиката на военното планиране", заяви пред CNBC Татяна Становая, старши научен сътрудник в Руския евразийски център "Карнеги" и основател на анализаторската компания R.Politik, според която военното планиране ще бъде оставено на служители като Герасимов, въпреки че не може да се изключи и неговата смяна.

"Основната цел на Белоусов е да осигури военните нужди по отношение на въоръжението. Това е основният стимул за Путин да вземе това кадрово решение. Белоусов е запален по военните технологии и иновациите във военната индустрия. Така че Путин смята, че ако постави Белоусов за ръководител на министерството на отбраната, ще има по-добра ситуация по отношение на оръжейните доставки за армията. В този смисъл назначението не е изненадващо", обяснява Становая.

Защо Шойгу си тръгва

Кремъл обяви, че Шойгу, министър на отбраната на Русия от 2012 г., е освободен от поста си и ще стане секретар на влиятелния руски Съвет за сигурност. Там той ще замени идеолога на Кремъл и близък съюзник на Путин Николай Патрушев, на когото ще бъде възложена друга роля, допълни Кремъл.

Шойгу нямаше никакъв военен опит преди назначаването си в министерството на отбраната и неговите качества бяха поставени на изпитание с нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г., като често бяха намирани за недостатъчни.

Редица руски военни коментатори и длъжностни лица, сред които покойният вече Евгений Пригожин, лидер на групата на руските наемни бойци "Вагнер", критикуваха военната стратегия и ръководството в Украйна – често на твърде лична цена. Пригожин загина през август миналата година в самолетна катастрофа след краткотраен и несполучлив бунт срещу руското военно ръководство. Въпреки че Кремъл отрича да е замесен в смъртта му, стана ясно, че Путин е подкрепил Шойгу пред стария си съратник Пригожин в разгара на враждата.

Друг фактор за решението на Путин, е че Шойгу става все по-неодобряван от руския военнопромишлен комплекс, като публично упреква производителите на оръжие за бавно производство и освен това е считан за непопулярна фигура сред руските въоръжени сили.

"Шойгу има толкова много уязвими места", отбелязва Становая от R.Politik.

"Едно от тях беше конфликтът с руския държавен отбранителен конгломерат "Ростех". Той твърде много критикуваше начина, по който военните предприятия произвеждат оръжие. За Шойгу това беше твърде бавно и с недостатъчно добро качество. Мисля, че фактът, че между Министерството на отбраната и "Ростех" не се е получило, е притеснил Путин и той е искал да си осигури работещ съюз.", допълва експертът.