Икономиката на Русия трябваше да се свие и срине, след като Западът наложи поредица от санкции в отговор на инвазията в Украйна. Това обаче не се случи.

Икономическата устойчивост на Русия разяри западните нации, но тяхната реакция не е насочена само срещу Владимир Путин – бивш шпионин на КГБ с имперски амбиции. На прицел е и жената, която стои зад него – Елвира Набиулина, управител на Централната банка на Руската федерация, която има водеща роля икономиката на страната да продължава да функционира въпреки войната.

„Набиулина е изключително ефективна в укрепването на руската икономика, въпреки огромния санкционен натиск“, казва проф. Даниел МакДауъл от университета в Сиракуза пред Business Insider. Според него успехът ѝ се дължи основно на контрола върху капиталите, паричната ѝ политика за стабилизиране на рублата и усилията ѝ Русия да не използва западни валути в международната търговия.

„Въпреки че стандартът на живот в Русия се е сринал в резултат на санкциите, без нейната проницателност положението щеше да бъде много по-тежко“, коментира проф. МакДауъл и добавя: „Можем да кажем, че в момента тя пише наръчник за действие под натиск от външни санкции.“

Макар мнозина, сред които и МакДауъл, да признават заслугите на Набиулина за укрепването на руската икономика, немалко западни финансисти, икономисти и анализатори смятам подкрепата ѝ за режима на Путин за предателство.

Преди войната Набиулина често е в компанията на европейския елит

Само допреди няколко години Набиулина е възприемана за либерал – дори сред близките до Кремъл. Елитът на Брюксел като че ли я възприема като една от тях. През 2018 г. Кристин Лагард, тогава генерален директор на Международния валутен фонд, възхвалява Набиулина – също ценител на операта, като политик, който „кара централното банкиране „да пее“.

Getty Images / Февруари 2014 г., Сидни, Австралия. Кристин Лагард, тогава ръководител на МВФ, разговаря с Елвира Набиулина по време на срещата на финансовите министри и управителите на централните банки на страните от Г-20

Днес 60-годишната Набиулина е също толкова презирана от Запада, колкото и Путин. Тя също е санкционирана от САЩ и Обединеното кралство. Много от икономистите, които някога я потупваха по рамото, сега са ѝ обърнали гръб. Жената, която поддържа руската икономика жива, осигури на Путин пети президентски мандат.

„Тя е много интелигентна, както и хората около нея“, казва пред Business Insider проф. Ричард Портс, преподавател по икономика в London Business School. Той е седял редом до Набиулина на международни конференции и сега е „силно разочарован“ от подкрепата ѝ за режима на Путин. „Харесвах я като човек“, добавя той, но не е единствен.

„Никога не съм я чувал да повишава тон. Трудно е човек да не я хареса“, пише в статия за Moscow Times от март 2022 г. шведският икономист и експерт по руската икономика Андерш Ослунд. „Либералите се бояха, че би била твърде мекушава“, добавя той, визирайки назначаването ѝ за управител на Централната банка на Русия.

Това е само една от причините възходът ѝ до висшите ешелони на руското правителство да е толкова изненадващ.

Дъщеря от малцинството на „сините якички“

Родом от индустриалния град Уфа, Набиулина произхожда от семейство на етнически татари – малцинствена група в Русия. Баща ѝ е шофьор, а майка ѝ работи във фабрика. Докато расте, тя изучава френски език, слуша класическа музика и чете Толстой, Достоевски и Кафка, разказва съпругът ѝ Ярослав Кузминов през 2013 г., цитиран от Bloomberg. Двамата се запознават през 80-те години, когато той е преподавател в Московския държавен университет, а тя – студентка по икономика. Имат син.

Именно в Московския държавен университет Набиулина изучава западните икономически концепции, които ще ѝ бъдат от полза в променящата се постсъветска икономика. През 1994 г. тя се присъединява към отдела по реформи към Министерството на икономиката на Русия. През 1998 г. напуска държавната администрация, но се завръща две години по-късно – като заместник на тогавашния икономически министър Херман Греф – настоящ главен изпълнителен директор на руския банков гигант Sberbank и известен либерал.

От поддържаща роля до поддръжник на Путин

През 2003 г. Набиулина освобождава постa, но през 2007 г. получава покана от Владимир Путин да заеме мястото на Греф. Предложението я изненадва, пише Bloomberg, позовавайки се на нейни колеги, и е повратна точка в нейната кариера. Все пак преди това винаги е била в поддържаща роля.

Главната ѝ роля се затвърждава през 2013 г., когато Владимир Путин я назначава за управител на Руската централна банка. Тогава тя благодари на руския президент за доверието и заявява, че осъзнава колко отговорна и трудна е тази работа.

Международна звезда

Изборът на Набиулина за топ централен банкер я превръща в международна звезда. По това време тя е първата жена на подобна позиция в държава от Г-8. Само година по-късно тя вече се е доказала пред Путин, предпазвайки руската икономика от западните санкции след анексирането на Крим.

Въпреки че след този акт САЩ и други икономически сили гонят Русия от Г-8, в следващите години Набиулина печели уважението на чуждестранните си колеги, тъй като успява да интегрира руската икономика в глобалната система и да модернизира централната банка на страната. През 2015 г. финансовото издание Euromoney я обявява за централен банкер на годината, а през 2017 г. The Banker я удостоява с приза „Управител на централна банка на година“ за Европа. Година след това Международният валутен фонд кани Набиулина да участва в ежегодната лекция „Мишел Камдесю“.

Някои от колегите ѝ я описват като ефективна, прагматичен професионалист и неидеологична, но критиците я смятат за поредната приближена на Путин. Трети – като шведския икономист Ослунд, казват, че не е толкова безупречна в работата си.

Професионалната ѝ репутация е много добра, но репутацията ѝ на защитник на свободното общество и на противник на тази безпринципна, глупава и унищожителна война е много ниска, казва Ослунд.

Топ технократът на Путин

Инвазията в Украйна разтърсва Набиулина и тя заявява желание да напусне работата си, предава Bloomberg на 23 март 2022 г., позовавайки се на запознати анонимни източници. Путин обаче не приема нейната оставка и тя остава на поста още един 5-годишен мандат.

До момента Набиулина изглежда изключително ефективна. През 2023 г. БВП на Русия нараства с 3,6%, а през настоящата МВФ прогнозира ръст от 2,6%. Безработицата е рекордно ниска, а заплатите растат.

Въпреки това руската икономика среща затруднения. През последните две години икономическият растеж на Русия се дължи в голяма степен на военните разходи и държавните субсидии. Поради военната повинност и изтичането на мозъци страната страда от недостиг на работна ръка.

До момента обаче Набиулина дърпа правилните лостове – на лихвените проценти и валутния контрол. За мнозина тя вече е съучастник във войната на Путин, който използва твърда тактика, за да поддържа икономиката в добро състояние.

"Да бъдеш в екипа на Путин означава, че споделяш неговите ценности и принципи и си му изключително лоялен", казва Сергей Алексашенко, бивш високопоставен руски централен банкер, пред Financial Times през декември 2022 г.

Ясно е, че Путин има доверие на Набиулина. Правителствени служители се изправиха срещу нея заради политиките ѝ, но руският лидер остана на нейна страна и я подкрепи публично още преди началото на войната.

Помага и фактът, че Набиулина няма политически амбиции, като по този начин не представлява пряка заплаха за управлението на Путин, и е твърдо решена да поддържа ниска инфлация, казва Алексей Макаркин, анализатор от московския мозъчен тръст Center for Political Technologies, пред Wall Street Journal през април 2022 г.

Набиулина и войната в Украйна

Що се отнася до Набиулина – технократ, работещ в най-високите ешелони на един от най-непрозрачните режими в света, трудно е да се разбере какво мисли тя за ролята си в поддържането на режима на Путин.

Известно е, че тя изразява мислите си чрез брошките и облеклото си, така че някои анализатори тълкуват „траурно черното“ й облекло дни след войната като сигнал за тъга и лична съпротива срещу конфликта.

През декември руският бизнес всекидневник РосБизнесКонсалтинг я пита какво мисли за това, че е обявена за най-големия „разрушител“ в света за 2023 г. от Politico Europe заради ролята ѝ в стабилизирането на пострадалата от санкциите руска икономика. Набиулина се въздържа да изрази мнение, като заявява, че е трудно да коментира въпроса.

Понякога тя си позволява да бъде по-откровена от повечето руски политици относно състоянието на засегнатата от санкциите икономика на страната. През април 2022 г. Набиулина заявява, че резервите на Русия не могат да продължат вечно, а през декември издава предупреждение, че руската икономика е застрашена от прегряване.

Във видеозапис, изтекъл дни след инвазията на Русия в Украйна, Набиулина призова служителите на централната си банка да оставят политиката настрана и да се съсредоточат върху спасяването на икономиката, според списанието.

„Знам, че не е лесно, но нека не влизаме в политически спорове на работа, у дома, в социалните мрежи“, казва топ централният банкер във видеото и добавя: „Те само изсмукват енергията, от която се нуждаем, за да си вършим работата.“

Въпреки че войната продължава, икономиката, за чието изграждане Набиулина е помогнала, сега изглежда що-годе нормална за обикновените руснаци и тя отново отива на опера.

Но ако в първите дни на войната Набиулина е срещала съчувствие заради начина, по който е попаднала в Параграф 22, то сега симпатизантите ѝ са малко, тъй като спасяването на руската икономика означава помощ за Путин.

„Тя е по-добра, но това е положението. Още в самото начало реши, че ще работи с Путин и ще подкрепя политиката му“, казва проф. Портс и добавя: „Тъжно е, че тя сътрудничи на режима му по този начин.“