Постъпленията от продажби на петрол и газ за федералния бюджет на Русия са нараснали с около 41% на годишна база през първата половина на годината - 5,698 трилиона рубли (65,12 млрд. долара), сочат данни на финансовото министерство на страната от сряда. Това се дължи на нарастващите цени на петрола и по-слабата рубла.

Приходите от петрол и газ са най-важният източник на парични средства за Кремъл, като през последното десетилетие те представляват около една трета до една втора от общия обем на федералния бюджет. Затова и военният конфликт в Украйна накара Запада да наложи множество санкции, целящи да ги ограничат.

През първата половина на годината цената на руския флагмански петрол „Уралс“ е средно 69,1 долара за барел, което е над наложения от Запада ценови таван от 60 долара, в сравнение с 52,5 долара през същия период на 2023 г. В същото време курсът на рублата отслабна до 90,8 за долар за периода от 76,9 през януари - юни 2023 г.

Въпреки че приходите от петрол и газ от 794 млрд. рубли през май са по-ниски в сравнение с прогнозата на Reuters за 814 млрд., постъпленията от данъка върху добива на полезни изкопаеми са се увеличили през юни до над 1 трилион рубли от 631,6 млрд. рубли през същия месец на 2023 г., по данни на финансовото министерство на Русия.

Те показват още, че плащанията към рафинериите по "амортизационния механизъм" - въведен, за да спре компаниите да се възползват от високите експортни цени на горивата и да защити вътрешния пазар - са достигнали 158,1 млрд. рубли през миналия месец, което е спад спрямо 201,7 млрд. през май. За сравнение, през юни 2023 г. те са били 78,6 млрд. рубли.

Руският президент Владимир Путин приветства високите темпове на икономически растеж, заявявайки, че те изпреварват тези на западните икономики. Икономиката на страната нарасна с 3,6% през 2023 г. след ревизирания спад от 1,2% през 2022 г. Базираните в Русия икономисти обаче изтъкват лошото качество на икономическия растеж, като заявяват, че производството на ракети и снаряди може да допринася за по-висок БВП, но предлага ограничени ползи за населението.

Като цяло за 2024 г. правителството залага федерални приходи от 10,7 трлн. рубли от продажби на петрол и газ, което е с 21% повече спрямо 2023 г., когато по-слабите цени и спадът в износа на газ намалиха приходите с 24%.

Русия сериозно увеличи разходите си за отбрана и сигурност, откакто започна така наречената специална военна операция в Украйна през февруари 2022 г., което доведе до два последователни годишни дефицита, надхвърлящи 3 трилиона рубли, около 2% от БВП. Тя ги финансира с вътрешни заеми и чрез използване на Фонда за национално богатство (ФНБ), който е предвиден само за „черни дни“.