Intel планира да уволни хиляди служители тази година и да спре изплащането на дивиденти като част от широк стремеж за спестяване на разходи повече от три години след началото на усилията на главния изпълнителен директор Пат Гелсингър за промяна.

Гелсингър изложи план за намаляване на разходите с над 10 милиарда долара през следващата година, след като производителят на чипове отчете приходи за второто тримесечие от 12,8 милиарда долара, спад от 1% и под прогнозите на анализаторите, според FactSet.

Постигането на тази цел ще изисква съкращаване на работни места и на капиталовите разходи, наред с други ходове, казват от компанията. Ще бъдат съкратени около 15 000 души, повечето от които до края на тази година, заяви Гелсингър, цитиран от WSJ.

Intel отчита загуба от 1,6 милиарда долара за второто тримесечие, в сравнение с печалба от 1,5 милиарда долара година по-рано. Тя заяви, че очаква продажби от около 13 милиарда долара през третото тримесечие, което е под прогнозите на анализаторите.

Intel обяви още, че очаква продажби от около 13 милиарда долара през третото тримесечие – също под прогнозите на анализаторите.

Паузата в дивидентите на компанията следва 66% намаление на изплащанията през февруари миналата година.

В цитиран от The Wall Street Journal имейл до служителите след обявяването на резултатите Гелсингър посочва, че разходите са твърде високи, а маржовете на печалба твърде ниски и че са необходими по-смели действия за справяне с тези трудности.

Той добавя, че има твърде много бюрокрация и неефективност в компанията, посочвайки как броят на служителите на Intel е нараснал през последните години, въпреки спада на приходите.

„Това е най-трудното нещо, което съм правил в кариерата си“, казва Гелсингър по повод предстоящите съкращения.

Акциите на Intel затвориха с 5,5% спад в четвъртък и падaт с 20% в следборсовата търговия.

Те са се понижили с над 40% тази година.

Intel се бори да се наложи на пазара за чипове с изкуствен интелект, които стимулират продажбите и оценките на Nvidia и някои други конкурентни производители. Големите разходи за чипове, фокусирани върху AI, също така намаляват търсенето на обикновени процесори за центрове за данни, които отдавна са в ядрото на бизнеса на Intel, коментира WSJ.

Когато пое кормилото в началото на 2021 г., той очерта амбициозен план за трансформацията на най-известния производител на чипове в САЩ. Intel стана име с възхода на персоналните компютри през 80-те и 90-те години на миналия век, като повечето от тези компютри разполагат с централните процесори на компанията.

Тя се подхлъзна в надпреварата да направи най-бързо изчислителните чипове с най-малките транзистори и Гелсингър се зарече да я върне на върха. Той каза в четвъртък, че тези усилия остават в сила с въвеждането на най-модерната технология на Intel за производство на чипове, която се очаква да бъде пусната през следващата година.

Други аспекти от амбициите на Гелсингър се нуждаят от повече време, за да пуснат корени, включително зараждащия се бизнес за производство на чипове по договор за външни лица. Той вече привлича клиенти и отчита 4 милиарда долара приходи през второто тримесечие, но остава далеч зад Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) и Samsung Electronics, които произвеждат чипове в големи количества за големи дизайнери, сред които Nvidia, Qualcomm и самата Intel.

Бумът на генеративния AI породи нови предизвикателства за Intel, която има доминиращ пазарен дял в традиционната категория централни процесори за центрове за данни, където се извършват предимно AI изчисления. Технологичните компании започнаха да харчат десетки милиарди долари на тримесечие за AI чипове на Nvidia, което остави по-малко място в бюджетите на клиентите на Intel.

Отговорът на Intel на AI чиповете на Nvidia, междувременно, не успя да спечели голяма позиция на пазара. Неговата линия процесори за изкуствен интелект Gaudi се очаква да донесе около 500 милиона долара приходи тази година, казва Гелсингър. Това е далеч под 20-те милиарда долара, които Nvidia привлича през всяко тримесечие, или 4,5 милиарда долара продажби, които конкурентът Advanced Micro Devices очаква това година за своите AI чипове.

Отделът за центрове за данни и изкуствен интелект на Intel отчита 3 милиарда долара приходи през второто тримесечие, което е спад от 3%.

Светла точка за Intel са продажбите на компютри, които получават тласък от нова реколта устройства, рекламирани като готови за AI. Приходите в подразделението, което разполага с компютърни чипове, са нараснали с 9% през последното тримесечие до 7,4 милиарда долара.

Производството на чипове с възможности за изкуствен интелект обаче струва повече в ранните фази на тяхното внедряване. Това тежи върху маржовете на печалбата на Intel, по думите на главния финансов директор Дейвид Зинснер.

За да стимулира трансформацията на Intel, Гелсингър удвои фабриките на компанията, инвестирайки в нови съоръжения в Орегон, Аризона и Охайо. Intel компенсира част от тези разходи, като привлече външни инвеститори, включително Apollo Global Management за фабрика в Ирландия и Brookfield Asset Management в Аризона.

Правителството на САЩ помага за финансирането на част от разширяването на Intel чрез безвъзмездни средства на обща стойност до 8,5 милиарда долара съгласно Закона за чиповете от 2022 г. Правителствени служители и ръководители подкрепят инвестицията отчасти като помощ за създаването на високоплатени работни места.

Intel заяви, че сега планира да намали брутните капиталови разходи тази година с над 20% спрямо предишните планове до между 25 и 27 милиарда долара. Планирано е още намаление през следващата година до между 20 и 23 милиарда долара.

Гелсингър казва още, че стремежът му към намаляване на разходите не е в противоречие с плана за растеж на производството. Той изтъква, че Intel търпи най-голямата си трансформация, откакто бившият главен изпълнителен директор Анди Гроув – менторът на Гелсингър – реши да излезе от бизнеса с компютърна памет, в който японските конкуренти доминираха, и да инвестира ресурси в централните процесори, с които Intel стана известен.

„Нашият фокус сега е да изградим устойчив финансов модел за бъдещето - влагаме много повече контрол в тази фаза, за да се уверим, че отговаряме на изискванията на пазара с капиталови инвестиции“, посочва Гелсингър.