Японският фондов пазар падна рязко в петък, тласнат от признаци на охлаждане в икономиката на САЩ и увеличение на лихвения процент от Bank of Japan.

Nikkei Stock Average затвори сутрешната си сесия с понижение от 4,9% до 36261,85, след като падна с цели 5,3% по-рано. Акциите на компании, занимаващи се с производство на полупроводници, бяха особено тежко засегнати, след като Intel изложи план за намаляване на разходите с над 10 милиарда долара през следващата година, което ще изисква съкращаване на капиталовите разходи и на работни места.

Производителят на полупроводниково оборудване Tokyo Electron с 11,4% в сутрешната сесия. Други индекси в Азия също се понижиха, като южнокорейският бенчмарк Kospi се срина с 3%, воден от резките загуби сред производителите на чипове.

Акциите на Toyota Motor паднаха с 8,5% в четвъртък и се понижиха с допълнителни 2,5% в петък сутринта.

През последните пет години индексът Nikkei е отчитал дневен спад от над 4% само пет пъти - в началото на пандемията от Covid-19 през март и април 2020 г.

По-рано тази година японският борсов индекс скочи до рекордно високи нива, воден от по-силните корпоративни печалби на фона на слабата йена, завръщането на умерената инфлация и подобренията в корпоративното управление. Ръстът на акциите, свързани с чипове, също помогна за възхода на пазара.

Тези фактори сега се променят. Японската валута се засилва спрямо долара от началото на юли поради намаляващата разлика в лихвените проценти между Япония и САЩ.

В сряда Централната банка на Япония повиши основния си лихвен процент до 0,25% от предишния диапазон от 0% до 0,1% и сигнализира, че са вероятни допълнителни увеличения, ако икономиката се развие в съответствие с прогнозата на централната банка.

Междувременно инвеститорите очакват Федералният резерв да намали лихвите през септември на фона на признаци, че потребителите в САЩ затягат коланите.

Йената се търгуваше в петък в Токио между 149 и 150 за долар, в сравнение с около 161 в началото на юли.

Като цяло, когато йената отслабне, това води до увеличаване на приходите на японските компании, тъй като прави износа по-конкурентоспособен в чужбина и повишава стойността на печалбите, постигнати навън.