Не всички производители на чипове се възползват от бума на изкуствения интелект, което подчертава сложността на веригата за доставки на полупроводници и доминирането на някои компании над други в различни части на сектора.

Множество производители от индустрията обявиха финансовите си резултати за тримесечието на юни, като някои от тях надминаха очакванията, а други разочароваха, давайки представа за това как вълнението около изкуствения интелект се отразява на приходите им.

Сегашният технологичен интерес се върти около два ключови термина - големи езикови модели и генеративен AI. LLM изискват огромни количества изчислителни ресурси и данни за обучение и са в основата на генеративните приложения на изкуствения интелект, като чатботовете на Google и OpenAI. Технологичните гиганти, които обучават LLM, не намаляват разходите си.

Meta заяви в сряда, че очаква "значителен" ръст на капиталовите разходи през 2025 г., "за да подкрепим нашите изследвания в областта на AI и усилията ни за разработване на продукти".

Microsoft съобщи тази седмица, че капиталовите ѝ разходи са нараснали с близо 80% на годишна база до $19 млрд. през юнското тримесечие.

Тези инвестиции на технологичните гиганти, които продължават да добавят изчислителни ресурси, са огромен стимул за Nvidia, тъй като графичните процесори на компанията се използват за обучението на тези LLM.

Но конкурентът на Nvidia - AMD пусна на пазара свой собствен чип, наречен MI300X и започва да вижда ползите от това. Във вторник компанията заяви, че очаква приходите от графични процесори за центрове за данни да надхвърлят $4,5 млрд. през 2024 г., което е повече от прогнозираните през април $4 млрд. AMD отчете печалби и приходи за второто тримесечие, които надминаха пазарните очаквания.

TSMC, най-големият производител на полупроводници в света, заяви миналия месец, че нетната му печалба за второто тримесечие е нараснала с повече от 36% на годишна база, като финансовите му резултати надминаха пазарните очаквания.

Същевременно ASML, която произвежда специализирани инструменти, необходими за производството на най-модерните чипове в света, обяви преди няколко седмици, че нетните поръчки през второто тримесечие са скочили с 24% на годишна база, което подчертава търсенето от компании като TSMC, които произвеждат полупроводниците. Samsung заяви, че оперативната печалба за второто тримесечие се е увеличила с 1458,2 % на годишна база.

Но не всички компании за полупроводници са били въодушевени от ръста на инвестициите в изкуствен интелект, тъй като тяхната експозиция към технологията понастоящем е много по-малка на този етап от нейното развитие.

Qualcomm и Arm отбелязаха рязък спад в цената на акциите си в сряда, след като публикуваха плоски насоки за текущото тримесечие. Въпреки че и двете компании адвокират за значението си за приложенията на изкуствения интелект, реалността е, че експозицията им към технологията все още е много ограничена.

Arm разработва проектите, на които много компании базират своите чипове, а полупроводниците ѝ са в повечето смартфони в света. Въпреки че много производители на електроника говорят за телефони с изкуствен интелект, това не е довело до фундаментално по-висок растеж за дизайнера на чипове.

Британската компания все още получава голяма част от приходите си от потребителска електроника, а не от центрове за данни, където AMD и Nvidia са намерили успех. Анализатори посочват, че Arm може да се възползва от новата мода едва когато повече устройства започнат да включват технологията.

Чиповете на Qualcomm се използват в смартфони като тези на Samsung, а компанията все още реализира голяма част от приходите си от телефони. Подобно на Arm, силицият на Qualcomm не се използва в центровете за данни, в които се извършва обучението на LLM.

Процесорите на производителят ще бъдат в предстоящите персонални компютри с изкуствен интелект на Microsoft, но това отново е по-дългосрочна игра за Qualcomm.