Тримесечните резултати на Apple надхвърлиха прогнозите на анализаторите, като продажбите нараснаха с 5% до 85,8 млрд. долара на годишна база и печалба на акция с намалена стойност в размер на 1,40 долара, което е с 11% повече на годишна база.

"Днес Apple отчита нов рекорд по приходи за тримесечието на юни - 85,8 милиарда долара, което е с 5% повече от предишната година", заяви Тим Кук, главният изпълнителен директор на Apple.

"През тримесечието нашите рекордни бизнес резултати генерираха ръст на печалбата на акция от 11% и близо 29 млрд. долара оперативен паричен поток, което ни позволи да върнем над 32 млрд. долара на акционерите", заяви Лука Маестри, финансов директор на Apple.

"Също така сме много доволни, че инсталираната ни база от активни устройства достигна нов исторически връх във всички географски сегменти, благодарение на високите нива на удовлетвореност и лоялност на клиентите.", допълни той.

Ето как Apple се представи спрямо консенсусните оценки на LSEG за тримесечието, приключило на 29 юни:

  • Печалба на акция: 1,40 долара спрямо 1,35 долара според прогнозите
  • Приходи: 85,78 млрд. щатски долара спрямо 84,53 млрд. щатски долара
  • Приходи от iPhone: 39,30 млрд. щатски долара спрямо 38,81 млрд. щатски долара
  • Приходи от Mac: 7,01 млрд. долара спрямо очаквани 7,02 млрд. долара
  • Приходи от iPad: 7,16 млрд. долара спрямо 6,61 млрд. долара по предварителна оценка
  • Приходи от продукти за носими технологии, домашен бит и аксесоари: 8,10 млрд. долара спрямо 7,79 млрд. долара
  • Приходи от услуги: 24,21 млрд. долара спрямо прогнозни 24,01 млрд. долара
  • Брутен марж: 46,3 % спрямо 46,1 % според прогнозата

Бордът на директорите обяви паричен дивидент в размер на 0,25 щатски долара на акция от обикновените акции на компанията. Дивидентът е платим на 15 август 2024 г. на акционерите, регистрирани в края на работния ден на 12 август 2024 г.

По време на отчета обаче, фокусът на вниманието не беше върху сухите статистически данни, а върху продукт, който все още дори не е достъпен за широката публика.

Apple Intelligence, предстоящата система с изкуствен интелект, може да даде тласък на нов цикъл от обновявания на iPhone и продажби на хардуер, съобщава CNBC.

Главният изпълнителен директор Тим Кук и финансовият директор Лука Маестри упорито отбягваха въпросите за темпото на внедряване, дали компанията вече вижда увеличение на продажбите от услугата и за сделката на Apple с OpenAI за интегриране на ChatGPT в софтуера ѝ.

Един въпрос, на който Тим Кук беше готов да отговори частично, касаеше разходите на компанията за сървъри с изкуствен интелект. Темата върви през целия сезон на отчети на технологичните компании, тъй като инвеститорите се опитват да преценят докъде са стигнали гигантите в изграждането на инфраструктура за изкуствен интелект и колко още предстои.

По време на разговора главният изпълнителен директор призна, че разходите се увеличават. "В резултатите за това тримесечие е заложено увеличение на годишна база на сумата, която изразходваме за AI и Apple Intelligence", допълни той пред CNBC.

През второто тримесечие Apple отчете 2,15 млрд. долара плащания за инфраструктура, машини и оборудване, което е с 8% повече на тримесечна база и с около 3% повече на годишна. Някои от тези капиталови инвестиции не са за изкуствен интелект, а за други операции на Apple.

Ръстът на капиталовите разходи на Apple е незначителен в сравнение с аналогичните компании с голяма капитализация, като например Microsoft, Google и Meta.

Те изразходват огромни суми за изграждане и оборудване на центрове за данни, фокусирани върху изкуствения интелект, с чипове на Nvidia.

Например, през юнското тримесечие Microsoft отчита 13,87 млрд. долара капиталови разходи, според FactSet, което е 55% увеличение на годишна база.

Разходите на Alphabet, компанията майка на Google са скочили с 91% до 13,19 млрд. долара, докато капиталовите разходи на Meta са нараснали с 31% и през тримесечието са похарчени 8,3 млрд. долара.

Главният изпълнителен директор на Meta Марк Зъкърбърг заяви, че рискът да пропуснеш бума на генеративния изкуствен интелект е по-голям от недостатъците на прекалено големите разходи за графични процесори и сървъри. Той допълни, че иска да гарантира, че Apple няма да контролира изцяло следващата голяма технологична промяна, ако тя се окаже изкуствен интелект.

"Всъщност смятам, че всички компании, които инвестират, вземат рационално решение", коментира Зъкърбърг в подкаст на Bloomberg миналата седмица. "Защото негативната страна да изостанеш е, че си извън позиция за най-важната технология за следващите 10-15 години."

Apple играе различна игра.

За разлика от Amazon, Google и Microsoft, тя няма бизнес с облачни услуги, който включва отдаване под наем на инфраструктура на други компании.

Meta също не се занимава с този бизнес, но инвестира в обучението на свой собствен голям езиков модел с отворен код и в използването на изкуствен интелект за захранване на огромната си система.

Тази седмица Apple разкри в технически документ, че за обучението на моделите си Apple Intelligence наема по-евтини TPU на Google в сравнително малки количества, а не чипове на Nvidia.

В понеделник компанията пусна първата версия на Apple Intelligence, набор от функции с изкуствен интелект, които ще подобрят асистента Siri, ще генерират автоматично имейли и изображения, и ще селектират известия. Но в момента версията е достъпна само за разработчици, които могат да я тестват.

При изграждането на инфраструктурата си Apple има предимството, че е разработила собствени чипове както за телефоните, така и за сървърите, така че не ѝ се налага да харчи милиарди долари за процесори на трети страни.

Apple има "хибриден" подход към центровете за данни, който прехвърля част от капиталовите разходи върху партньорите си и ги превръща в оперативни разходи за Apple.

"Що се отнася до частта за капиталовите разходи, важно е да се знае, че прилагаме хибриден подход, при който правим нещата вътрешно и имаме определени партньори, с които правим бизнес отвън, където капиталовите разходи ще се появят в съответните им бизнеси", заяви Тим Кук по време на разговора с анализаторите.

Един от тези партньори е OpenAI, чиято технология ChatGPT ще бъде интегрирана в iOS по-късно тази година.

OpenAI наема графични процесори от Microsoft, нейния основен инвеститор. Apple също така наема облачен капацитет от доставчици, включително Amazon, Google и Microsoft.

Apple отказа да говори за подробности на споразумението с OpenAI, като ги определи като поверителни. Но Тим Кук остави открита възможността за монетизация.