Генеративният изкуствен интелект може потенциално да вдъхне нов живот на линията iPhone на Apple в момент, когато конкурентите заплашват да оставят компанията на заден план в надпреварата за формиране на това, което може да промени света.

Очаква се Apple да обяви партньорство с производителя на ChatGPT OpenAI преди годишната си конференция за разработчици Worldwide Developers Conference през юни, на която вероятно ще покаже първата си партида AI инструменти, които ще бъдат включени в софтуера на iOS.

Въпреки че iPhone от години използва някои от възможностите на изкуственият интелект, като Live Text и подобрената автокорекция, генеративният AI може да отключи нови нива на взаимодействие и персонализация. Всичко това в момент, в който компанията е подложена на натиск да настигне конкуренти като Google и Samsung, които вече са вградили технологията в своите смартфони.

"Виждаме генеративния AI като ключова възможност в нашите продукти и вярваме, че имаме предимства, които ни отличават там", заяви главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук по време на последния разговор за приходите на компанията в началото на май, като отбеляза, че ще бъдат обявени интересни новини през "следващите седмици".

Apple невинаги е първа в прилагането на нови технологии - обикновено ги изследва, разработва и се стреми да ги усъвършенства в продължение на години, преди да ги включи в нови продукти - но скоростта, с която светът възприема генеративния изкуствен интелект, може би ускорява нуждата на компанията да има смартфон с най-съвременната технология.

Дебютът на iPhone с изкуствен интелект може също така да подтикне потребителите към ъпгрейд в момент, в който те задържат за по-дълго по-старите модели. Apple отчете приходи за първото тримесечие в размер на 90,8 млрд. долара, което е с 4% по-малко на годишна база, тъй като технологичният гигант продължава да се бори с предизвикателствата на растежа, особено в Китай, в условията на несигурна икономическа среда.

Сега всички погледи се насочват към Apple за нейния поглед върху генеративния изкуствен интелект.

Доста по-интелигентен асистент

Въпреки че не е ясно как точно би изглеждал един iPhone в света на генеративния изкуствен интелект, експертите до голяма степен смятат, че най-голямата входна точка е чрез виртуалния асистент Siri, отбелязва CNN.

Интеграцията с най-новия модел ChatGPT-4o на OpenAI би могла да катапултира Siri с години напред, като по същество превърне функцията в специален чатбот за iPhone. Това би позволило на Siri да изпълнява специфични задачи, като например да припомни снимка, направена преди години на устройството, или да отговаря на подробни въпроси за времето, новините или любопитни факти. С течение на времето асистентът би могъл да научи предпочитанията и дори личността на потребителя и да реагира спрямо това.

Като гледаме как конкурентите вече са въвели генеративни инструменти, iPhone вероятно ще помага на потребителите и с други задачи, като например да предлага обобщаване и изготвяне на имейли или да стартира процес на връщане на онлайн покупка – функция, която е по-полезна отколкото звучи.

Функцията на Samsung "circle to search", която позволява на потребителите бързо да търсят информация на екрана на устройството с жест на пръста, получи голямо внимание в маркетинговите кампании. Мултимодалните функции - което се отнася до система с изкуствен интелект, която може да интерпретира и генерира различни видове данни, като текст и изображения едновременно, също биха могли да станат част от инструментите, според Пол Шел, анализатор в технологичната компания ABI Research.

"Нещо подобно вероятно ще бъде включено в предложението на Apple, като се има предвид относителната му простота и привлекателност, която надхвърля обикновеното търсене на изображения", казва Шел пред CNN.

"Но вербалните взаимодействия с бот като Siri ще бъдат много по-естествени и плавни, а възможностите му ще надхвърлят далеч досегашните, лимитирани области, като новини и актуализации на времето."

Един iPhone с изкуствен интелект би могъл също така да се адаптира автоматично и безпроблемно към потребителите въз основа на глас, звук и естествен език, заедно с изображения и контекстуални сигнали.

"Генеративният AI ще позволи на следващите поколения iPhone да се превърнат в шесто чувство, което ще ни даде възможност да сканираме и взаимодействаме със света около нас", казва пред CNN Томас Хюсън, анализатор от компанията за пазарни проучвания Forrester.

Тази технология вероятно ще промени и цялата екосистема на Apple, като я внедри в собствените си приложения, като Apple Maps, iMovie и iPhoto, и пусне инструменти за разработчици, с които марките да създават нови преживявания чрез собствените си приложения.

AI ускорение

Зад кулисите се съобщава, че Apple от известно време работи по генеративен AI в устройствата и придобива компании, като канадския стартъп DarwinAI. Освен това има изследователски отдел за машинно обучение, който се занимава с усъвършенстване на изкуствения интелект.

Но след като стартирането на ChatGPT разпали надпреварата в края на 2022 г., последвана от компании като Google, Microsoft и Meta, които вложиха значителни ресурси в разработването на инструменти, Apple запази мълчание относно своите виждания за бъдещето.

Набила Попал, старши директор в компанията за пазарни проучвания IDC, коментира, че натискът да се включи в разговора вероятно е ускорил графика на компанията. По-рано този месец Bloomberg съобщи, че Apple е на път да сключи сделка с OpenAI за използване на ChatGPT в iPhone, след като проведе подобни разговори с Google.

"Обикновено Apple не бърза и не позволява на надпреварата с Android да повлияе на нейните ходове, независимо дали става въпрос за сгъваеми устройства или 5G, или дори за добавена и виртуална реалност", казва Попал пред CNN. "И след това тя излиза и го прави по-добре от всеки друг. Този път обаче с изкуствения интелект е различно. Сякаш Apple е принудена да покаже ръката си по-рано."

Според нея потребителите смятат, че AI е по-важен от всяка друга функция, когато избират своето премиум устройство, особено в Китай, където Apple губи пазарния си дял.

"Това не е само заради възраждането на Huawei, но и заради "липсата на AI" в техните устройства. Китайските потребители искат повече от телефоните си."

По време на последното си събитие за iPad Apple напомни на зрителите, че от години използва изкуствен интелект в своите продукти, включително невронен процесор за поддръжка на своя чип A11 bionic. Но сега трябва да покаже, че изцяло залага на новата технология, за да остане актуална в една бързо развиваща се индустрия.

Вече не става въпрос за това дали Apple ще обяви нещо около генеративния изкуствен интелект, а че Apple трябва да го направи, ако иска да постигне растеж на този силно конкурентен и иновативен пазар на смартфони.

AI е един влак, който Apple не може да си позволи да пропусне.