Генеративен AI е най-модерният термин в областта на технологиите през последните две години.

Сега той си проправя път и на пазара на потребителски хардуер. До втората половина на годината вероятно ще се появят GenAI смартфони или просто GenAI телефони, пише Fast Company.

Но какво точно представлява телефонът GenAI? Ето какво трябва да знаете.

Какво е GenAI смартфон

Tерминът GenAI смартфон придоби известност през последните 6 месеца, когато започна да се появява в докладите на големи компании за маркетинг проучвания.

През декември Counterpoint Technology Market Research публикува доклад за смартфоните GenAI, в който една от основните им характеристики се описва като "подвариант на смартфоните с изкуствен интелект, който използва генеративен изкуствен интелект за създаване на оригинално съдържание, а не само за предоставяне на предварително програмирани отговори или изпълнение на предварително зададени задачи".

През февруари Gartner предложи собствено определение, в което се казва, че едно от основните разграничения на GenAI телефона от обикновения смартфон е, че GenAI телефонът е "способен локално да изпълнява базов или фино настроен модел на AI, който генерира производни версии на съдържание, стратегии, проекти и методи".

Определенията на Counterpoint и Gartner се различават в минимална степен, но може да се каже, че GenAI телефон може да се счита за смартфон, който има поне следните характеристики:

1. Предлага генеративни приложения и инструменти с изкуствен интелект, като чатботове и приложения за редактиране и генериране на изображения с изкуствен интелект

2. Тези инструменти трябва да бъдат вградени в операционната система на телефона, когато това е възможно, за да могат да се използват безпроблемно

3. Телефоните трябва да разполагат с процесори – компютърни чипове, проектирани специално за обработка на сложни задачи с изкуствен интелект

4. Устройствата трябва да са достатъчно мощни, за да работят моделите на изкуствения интелект в тях, вместо да се налага да изпращат данни в облак, където сървърите на изкуствения интелект да ги обработват дистанционно

Какво не е GenAI смартфон

Водейки се по тези четири характеристики, става ясно, че към май 2024 г. малко смартфон могат да се считат за GenAI. Това е така, защото повечето от наличните днес устройства не разполагат с чипове, проектирани за справяне със сложни задачи с изкуствен интелект.

И макар че много смартфони могат да работят например с приложението ChatGPT, това не ги прави телефони GenAI, тъй като когато използвате приложението на смартфона си, заявките ви не се обработват локално на устройството.

Всичко, което въвеждате в ChatGPT, се изпраща до сървърите на OpenAI, за да бъде обработено от дистанция. По същия начин, само защото сте изтеглили приложение за генериране на снимки с изкуствен интелект, не означава, че имате телефон GenAI, тъй като генерирането на изображения обикновено се извършва от отдалечени сървъри.

Въз основа на четирите критерия, само най-новите устройства на Google и Samsung дори отдалечено могат да бъдат квалифицирани като телефони с GenAI.

Това е така, защото серията Samsung Galaxy S24 и Google Pixel 8 Pro работят с Gemini Nano – умален LLM на Google, който може да работи на смартфона, при условие че процесорът е достатъчно мощен. Това означава, че дори Apple iPhone 15 Pro Max не може да се счита за GenAI телефон – поне засега, допълва Fast Company.

Бъдещето на GenAI смартфоните

Макар че към момента само няколко водещи смартфона могат да се считат за GenAI, очаквайте това бързо да се промени.

Следващият месец Apple ще представи iOS 18, като се очаква да добави функции за генеративен изкуствен интелект към някои съществуващи iPhone устройства. Това означава, че Apple може да се окаже компанията с най-голям брой GenAI телефони на пазара, въпреки че днес няма нито един.

Има вероятност обаче всички iPhone, които ще получат актуализацията на iOS 18, да не могат да бъдат считани за GenAI.

Този въпрос зависи от това дали различните чипове от серията Apple A във всеки смартфон са достатъчно мощни, за да изпълняват задачи с генеративен AI на устройството (чипът на iPhone 15 Pro може да е такъв, докато чипът на iPhone 13 може да не е, например).

Едно нещо обаче е сигурно: Серията iPhone 16, която ще бъде пусната на пазара през септември, ще се счита за GenAI телефони и вероятно ще бъде рекламирана като такава от Apple.

Продажбите на смартфони са в застой от години, тъй като огромните еволюционни скокове се забавиха. Вероятно всяка компания за смартфони вижда в генеративния AI спасителен пояс, който да помогне да съживи продажбите.

Но дали потребителите ще се възползват?

Изследването на Counterpoint сочи, че да. Маркетинговата компания твърди, че докато през 2024 г. се очаква само 11% от доставките на смартфони да бъдат с GenAI, до 2027 г. се очаква 43% от всички доставки на смартфони да бъдат смартфони с GenAI, а през същата година базата на инсталираните смартфони с GenAI в света за първи път ще надхвърли 1 милиард устройства.