Смартфони с изкуствен интелект: това словосъчетание ще бъде често срещано тази година, тъй като производителите се стремят да се възползват от популярността на технологията, за да увеличат продажбите на своите устройства след продължителен труден период.

ChatGPT на OpenAI, пуснат в края на 2022 г., предизвика огромен интерес към генеративния AI, по-конкретно - модели, обучени на огромни количества данни, които са в състояние да създават текст, изображения, а вече и видеоклипове. Оттогава насам вълненията около технологията могат да се видят във всяка индустрия и стимулират въображението на технологичните дизайнери.

Производителите на смартфони виждат шанс да се възползват от изкуствения интелект и се очаква масово да рекламират технологията на Световния мобилен конгрес (MWC) - най-голямото изложение за мобилна индустрия в света, което започва в понеделник в Барселона, Испания.

"Никой не иска да бъде смятан за изостанал, а за изкуствения интелект се говори навсякъде. Тази година това е модната дума, върху която всички доставчици ще акцентират", коментира пред CNBC Брайън Ма, вицепрезидент на отдела за изследване на клиентски устройства в IDC.

Какво представлява смартфонът с изкуствен интелект?

Този тип устройства не е лесно да бъде дефиниран, а отговорите зависят от това кой производител отговаря.

Анализаторите са единодушни в общи линии за няколко неща - че тези устройства ще имат по-усъвършенствани чипове за работа с приложения с изкуствен интелект и че тези приложения с изкуствен интелект ще работят на устройството, а не в облака. Компании като Qualcomm и MediaTek вече пуснаха на пазара чипсети за смартфони, които осигуряват необходимата изчислителна мощ за приложенията с изкуствен интелект.

Но технологиите за изкуствен интелект в смартфоните не са нещо ново. Някои аспекти на AI се намират в устройствата от години и позволяват функции като ефекти на размазване на фона и редактиране на снимки. Новото е въвеждането на големи езикови модели и генеративен AI. Големите езикови модели са обучени на огромни количества данни, които са в основата на приложения като широко популярните чатботове. Тези модели отключват нови функции, като например възможността чатботовете да генерират изображения или текст от подкана на потребителя.

"Не става въпрос само за наличието на чатбот, ние разполагаме с тези виртуални асистенти от известно време. Разликата е, че сега те са генеративни, така че могат да създават стихотворения или да обобщават срещи. Ако става въпрос за създаване на текст към изображение, това е нещо, което не е правено преди", казва Ма.

Другата голяма част от пъзела на смартфоните с изкуствен интелект е терминът "AI на устройството". Досега много приложения за AI на устройства всъщност бяха частично обработвани в облака, след което се изтегляха на телефона. Но усъвършенстваните чипове и способността на големите езикови модели ефективно да стават по-малки като обем вероятно ще доведат до това все повече AI приложения да се изпълняват единствено в устройството, а не в център за данни.

"Мисля, че една от големите истории на MWC ще бъде способността на моделите на AI да се изпълняват и на самите устройства и това е мястото, където те потенциално започват да променят играта", казва и Бен Ууд, главен анализатор в CCS Insight.

Производителите на смартфони твърдят, че AI в устройството подобрява сигурността, отключва нови приложения и ги прави по-бързи, тъй като обработката се извършва локално.

Това може да отключи нови приложения, които разработчиците да превърнат в продукти, обединени са Ма и Ууд.

В крайна сметка, посочва Ууд, производителите на смартфони искат да постигнат "изпреварващо изчисление" - идеята, че AI "е достатъчно интелигентен, за да научи поведението ви като потребител, да направи устройството много по-интуитивно и да предсказва какво искате да направите, без да се налага вие да му казвате".

Но реалност ли са към днешна дата AI смартфоните?

В известен смисъл. AI се използва в устройствата от известно време, но новата ера на локално работещите големи езикови модели е все още в първите си дни.

По време на MWC производителите на устройства ще покажат много функции, задвижвани от AI, като някои от тях вече са известни. През януари Samsung представи флагманската си серия смартфони Galaxy S24, а една от функциите, които привлякоха вниманието, е възможността за директен превод на различни езици. С него няма значение дали знаете един и същ език със събеседника си, за да си комуникирате.

MWC вероятно ще включва и демонстрации на функции с изкуствен интелект - от приложения за камери до чатботове в телефоните.

Но реалността е, че много от тези екстри всъщност не са на устройството и все още разчитат на обработка в облака, според Ма от IDC, който добавя, че дори при наличието на възможности за ИИ в устройствата ще са необходими "няколко години", преди разработчиците от трети страни да открият "убийствен случай на употреба или онзи убедителен инструмент, без който потребителят не може".

Ууд пък смята, че риск може да дойде и от факта, че производителите на смартфони говорят много за технологията, а не за преживяванията, които тя може да предостави на потребителите.

"Потребителите нямат представа какво е смартфон с изкуствен интелект, те се нуждаят от случаи на употреба, които да им го демонстрират", смята още Ууд, като добавя, че съществува и опасност да се появи "умора от AI".

В крайна сметка уникалните преживявания с AI, за които мечтаят производителите на смартфони, могат да се окажат по-далеч от очакваното.