Случайна среща през 2015 г. кара Стив Шварцман да се превърне в един от най-големите и най-отдадени защитници на изкуствения интелект.

По време на пътуване с автобус в Пекин заедно с други световни бизнес лидери, основателят и главен изпълнителен директор на Blackstone случайно сяда до съоснователя на Alibaba Джак Ма, който решава да говори за изкуствен интелект.

Ма обяснява, че технологията ще промени разработването на лекарствата и ще преобрази начина, по който хората във всички отрасли вършат работата си.

Девет години по-късно 77-годишният Шварцман може би е най-големият индивидуален спонсор на образованието и изследванията в областта на AI, като е дарил над половин милиард долара за тези усилия, пише The Wall Street Journal.

Новият колеж по информатика Schwarzman към Масачузетския технологичен институт (MIT) ще бъде открит в края на април. Също така Оксфордския университет откри Център за хуманитарни науки на Шварцман, където се помещава институт за изследване на етиката на изкуствения интелект.

Те представляват двете най-големи дарения на милиардерът. Пакет на стойност 350 млн. долара за Масачузетския технологичен институт през 2018 г., последван от безвъзмездна помощ за Оксфорд, която е над 240 млн. долара.

Шварцман, чието нетно състояние Forbes оценява на 37,7 млрд. долара, също така се е застъпвал за технологията във Вашингтон.

Като републикански дарител, той работи зад кулисите, за да помогне за приемането на Закона за чиповете и науката от 2022 г. Той е особено заинтересован от предвиденото в него финансиране за области като изкуствения интелект и квантовите изчисления.

Усъвършенстването на AI е изненадващ приоритет за влиятелен играч от Уолстрийт, който казва, че имейлът е любимото му приложение, пише WSJ.

"Би трябвало технологичните титани, които наистина разбират за какво става дума, да наливат пари по този въпрос", казва Найджъл Шадболт, професор по компютърни науки в Оксфорд. "Добре е, че Стив е такъв."

Ентусиазмът на Шварцман по отношение на AI повтаря други смели ходове, които помогнаха на Blackstone да се превърне в гиганта, който днес е на стойност 1 трилион долара.

Той и партньорът му Пийт Питърсън диверсифицират дейността си извън изкупуването на акции много преди конкурентите, като стартират бизнес с хедж фондове през 1990 г. и инвестират в недвижими имоти през 1991 г.

Сега имотите са най-големият бизнес на Blackstone, а пазарната капитализация на компанията е приблизително два пъти по-голяма от тази на най-близките ѝ конкуренти.

"Go big" е моята мантра, споделя Шварцман в мемоарите си от 2019 г.

Интересът му към изкуствения интелект се засилва след разговора с Ма, като година по-късно го повдига на въпрос по време на среща с тогавашния президент на MIT Рафаел Райф.

Тогава се ражда идеята за стипендии на Шварцман, която позволява на американски студенти да ходят на обмен и в университета Цинхуа в Пекин.

Шварцман пита Райф защо технологията все още не е навлязла в масова употреба. Райф отговаря, че компютрите едва сега стават достатъчно мощни, за да се приложи на практика теорията за изкуствения интелект, за чието създаване е помогнал MIT.

Това ускоряване вече е в ход в Китай, както отбелязва Шварцман по време на честите си посещения там, за да набира средства за своята стипендиантска програма. Той научава за компания, която продава употребявани автомобили и която използва AI за оценка на своя автопарк.

"Бях загрижен, че САЩ изостават в областта на най-обещаващата нова технология от поколения насам", казва Шварцман пред WSJ.

"Данните са неизменна част от всяка една дисциплина", посочва Райф, който се оттегли от поста президент на MIT в края на 2022 г. след 10-годишен мандат. "Тези неща са новата математика."

Шварцман също така е настоявал и Blackstone да използва AI. Компанията за частни капиталови инвестиции наема първия си специалист по данни още през 2015 г. и сега има 50 такива, които работят в различните ѝ бизнес направления, за да анализират и да правят инвестиционни прогнози.

"Като се има предвид, че започнах кариерата си, изграждайки модели с молив и линийка, бих казал, че съм изминал дълъг път", казва той.