Във вторник Apple представи новите таблети от сериите iPad Air и iPad Pro, „с което броят на моделите достига 3578“, както пише колумнистът на The Wall Street Journal Джоана Стърн.

Извън шегата моделите са общо шест, като обяснението на Apple за гамата е свързано с възможността за по-голям потребителски избор.

Ако нямате обаче „докторска степен по iPad“, вероятно ще ви е трудно да намерите правилния вариант за вас, коментира Стърн. Номерът е да разберете, че те се различават по три неща: цена, преносимост и мощност.

Новият iPad Pro, най-скъпият и усъвършенстван таблет на компанията, ще се предлага в два размера: 11-инчов и 13-инчов с OLED екрани. Компанията нарече продукта най-тънкия досега – с дебелина едва 5,1 мм. Той е дори по-тънък от стария, супер малък iPod Nano.

Моделите са с чипове от следващо поколение, наречени M4, за подобряване на вградената AI производителност. Чипът M4 на Apple е 4 пъти по-бърз от М2 в предишния iPad Pro и 10 пъти по-бърз от оригиналния iPad Pr, казват от компанията.

По-малкият вариант ще се предлага на цена от 999 долара, а по-големият 13-инчов модел - от 1299 долара, което е леко увеличение на цената спрямо предишните модели.

Съчетани с новата клавиатура Magic Keyboard (на цена от $299 и нагоре), iPad Pro моделите могат да бъдат пълноценни заместители на лаптопа.

Магическата клавиатура има редица с функционални клавиши и разширен тъчпад.

На фона на всичко това вече има три модела iPad Pencil: Apple Pencil Pro за новите Pro и Air, плюс двете по-стари опции.

iPad Air, който по думите на Джон Тернус, старши вицепрезидент на Apple по хардуерно инженерство, е за хора, които искат „усъвършенстваните функции на iPad Pro на по-достъпна цена“, също се предлага в по-голяма 13-инчова опция заедно с 11-инчовата. По-малкият ще струва от 599 долара за варианта със 128 гигабайта памет, а цената на по-големия ще започва от 799 долара.

Air няма фантастичните OLED екрани на Pro и се захранва от M2 чипове.

Колкото до живота на батерията, той остава непроменен при всички нови модели.

И двете актуализирани линии ще бъдат налични на 15 май.

Наскоро преработеният базов iPad също остава в продажба (на цена от $349), както и Mini, при който няма промени.

Първият има подобен стил като Air и не е с луксозните M-чипове, а със стар A14 Bionic, което е повече от достатъчно за мобилни игри, стрийминг в YouTube, четене на имейли и други.

Колкото до iPad Mini, Apple актуализира този модел само на всеки няколко години и като се има предвид началната му цена от $499, той започва да изглежда остарял.