Невротехнологичният стартъп Synchron обяви, че е свързал мозъчния си имплант с Apple Vision Pro.

Сега пациентите с ограничена физическа подвижност могат да управляват устройството само с помощта на мислите си.

Synchron създава мозъчно-компютърен интерфейс, или BCI, предназначен да помогне на пациентите с парализа да управляват технологии като смартфони и компютри с помощта на мисълта си, съобщава CNBC.

Компанията е имплантирала своя BCI на шестима пациенти в САЩ и на четирима в Австралия, но се нуждае от одобрението на Американската администрация по храните и лекарствата, за да комерсиализира технологията в по-широк мащаб.

Apple пусна Vision Pro тази година и потребителите обикновено го управляват с движения на очите, гласови команди и жестове с ръце. Synchron работи, за да направи устройството достъпно за пациенти, които не могат да говорят или да движат горните си крайници.

Главният изпълнителен директор на Synchron Томас Оксли заяви, че според него платформата за достъпност на iOS на Apple е най-добрата в своя клас, поради което компанията първоначално се е съсредоточила върху подпомагането на пациентите да управляват устройства в рамките на екосистемата на Apple. Synchron вероятно ще работи за свързване на своята BCI с други устройства, но започва с Vision Pro.

Apple „много подкрепя“ интеграцията на Vision Pro, допълни изпълнителният директор на стартъпа.

„Смятам, че BCI е в много добра позиция да добави огромна стойност като синергична интеграция в екосистемата на Apple“, каза Оксли за CNBC.

Synchron е част от все по-конкурентната индустрия на BCI и компанията заяви, че е първата, която свързва своята система с Vision Pro. Други компании като Paradromics, Precision Neuroscience, Blackrock Neurotech и Neuralink на Илон Мъск също разработват BCI, въпреки че техните проекти и амбиции се различават.

BCI на Synchron се вкарва през югуларната вена на пациента, така че не е необходима отворена мозъчна операция. Тя се доставя до кръвоносен съд, който се намира на повърхността на моторната кора на мозъка.

Подобното на стент устройство е свързано с антена, която се поставя под кожата в гръдния кош. Тя събира необработени мозъчни данни и ги изпраща към външни устройства.

Apple не е отговорила на запитването на CNBC за коментар.

Synchron съобщи, че 64-годишен пациент на име Марк е пионер в работата на компанията с Vision Pro. Мъжът е имплантиран с BCI миналия август.

Той има дегенеративно заболяване, наречено амиотрофична латерална склероза или АЛС, което кара пациентите постепенно да губят контрол над мускулите.

След поставянето на диагнозата през януари 2021 г. Марк е загубил функциите на раменете, ръцете и дланите си, но все още може да говори и да ходи на кратки разстояния.

Марк се среща със Synchron два пъти седмично по два часа, за да практикува различни умения и функции с помощта на своя BCI. Казва, че тества Vision Pro с прекъсвания от април насам и може да го използва, за да изпраща текстови съобщения, да играе пасианс и да гледа телевизия. Пациентът смята, че използването на BCI за управление на Vision Pro не се различава много от това да ги използва за управление на iPhone, iPad и компютър.

„Това е просто още една възможност да изпитам известна независимост“, обяснява Марк в пред CNBC.

Например, той вече не може да вдига ръцете си, за да рисува, затова се учи как да използва Vision Pro, за да създава изкуство. С удоволствие използва приложение, което му позволява да разглежда съзвездията в небето.

Synchron се подготвя за по-широкомащабно клинично проучване с повече пациенти и Марк се надява опитът му да подобри преживяването на други хора.

Интеграцията с Vision Pro показва как BCI могат да помогнат на парализирани пациенти да се включат в потребителските технологии, които всички ние приемаме за даденост, допълват от стартъпа.