Стартъпът Neuralink на Илон Мъск излъчи на живо как първият ѝ пациент, на когото е имплантиран чип, играе онлайн шах.

Ноланд Арбо, 29-годишният мъж, който е парализиран под рамото след инцидент при гмуркане, играе шах на лаптопа си и движи курсора с помощта на устройството от Neuralink. Той е получил имплант от компанията през януари и може да управлява компютърна мишка с помощта на мислите си, заяви Мъск миналия месец.

"Операцията беше супер лесна", казва Арбо във видеото, излъчено в социалната медийна платформа X на Мъск, визирайки процедурата по имплантиране. "Буквално бях изписан от болницата ден по-късно. Нямам никакви когнитивни увреждания."

"На практика се бях отказал да играя повече", споделя Арбо, визирайки играта Civilization VI, "Neuralink ми даде възможност да го направя отново и не спрях в продължение на осем часа."

Кип Лудвиг, бивш програмен директор по невронно инженерство в Националния институт по здравеопазване на САЩ, посочва, че показаното от Neuralink не е "пробив".

"Все още е в много ранна фаза след имплантацията и има много да се учи както от страна на компанията, така и от страна на субекта, за да се увеличи максимално информацията за контрол, който може да се постигне."

Въпреки това Лудвиг казва, че е положително развитие за пациента това да взаимодейства с компютър по начин, по който не е могъл преди имплантацията. "Това със сигурност е добра отправна точка."

Миналия месец Reuters съобщи, че инспекторите на Американската агенция по храните и лекарствата са открили проблеми с документацията и контрола на експериментите с животни в Neuralink на Илон Мъск. Това стана по-малко от месец след като стартъпът заяви, че е получил разрешение да тества мозъчните си импланти върху хора.