Първият пациент, на когото е имплантиран мозъчен чип от Neuralink, се е възстановил напълно и може да управлява компютърна мишка само с помощта на мислите си, съобщава основателят на стартъпа Илон Мъск.

"Напредъкът е добър и изглежда, че пациентът се е възстановил напълно, без никакви лоши последици, които са ни известни. Пациентът е в състояние да движи мишка по екрана само с мисъл", пише Мъск в X.

Той също пояснява, че Neuralink стимулира пациента да прави възможно най-много мисловни кликове с курсор.

Компанията успешно имплантира чип на първия си пациент миналия месец, след като през септември получи одобрение за правене на опити с хора.

В проучването се използва робот за хирургично поставяне на имплант за мозъчно-компютърен интерфейс в област на мозъка, който контролира намерението за движение, посочва Reuters.

От компанията съобщиха, че първоначалната цел е да се даде възможност на хората да управляват компютърен курсор или клавиатура, използвайки мислите си.

Мъск има големи амбиции за Neuralink заявявайки, че тя ще улесни бързото хирургическо поставяне на чипове за лечение на заболявания като затлъстяване, аутизъм, депресия и шизофрения.

Милиардерът преди е казвал, че целта на мозъчния чип е в крайна сметка да позволи на хора с увреждания като Стивън Хокинг да "общуват по-бързо от водещ на търг".

Neuralink, която миналата година беше оценена на около 5 млрд. долара, многократно е била подлагана на проверки по отношение на протоколите си за безопасност.

Миналия месец компанията беше глобена за нарушаване на правилата на Министерството на транспорта на САЩ заради превозването на опасни материали.

Neuralink все още е в ранен етап на разработване и надеждите ѝ за широко разпространение на технология за "четене" на мозъка и управление на компютри са все още далеч от финализация.

Първите продукти на компанията ще бъдат насочени към възстановяване на изгубени функции при хора с парализа или увредено зрение.

По-рано Мъск заяви, че те ще включват "телепатия", която ще позволи на потребителите да управляват телефон или компютър "само с мисъл".

Той също отбеляза, че технологията има за цел да се използва по-широко за подобряване на паметта и повишаване на интелигентността.

През юни миналата година компанията беше оценена на около 5 млрд. долара.

В края на ноември четирима политици поискаха от Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ да разследва дали Мъск е подвел инвеститорите относно безопасността на технологията.

Това дойде след като ветеринарни документи показаха, че проблемите с имплантите при тестовете с маймуни довеждат до парализа, припадъци и мозъчен оток.

В отговор Мъск написа в социалните мрежи през септември, че "нито една маймуна не е починала в резултат на имплант Neuralink".

Той добави, че компанията е избрала "терминално болни" животни , за да сведе до рисковете от щети до минимум.