Двама британски хирурзи твърдят, че са използвали Vision Pro на Apple, за да извършат първата операция с виртуална реалност във Великобритания. Екипът на лондонската болница Cromwell, ръководен от ортопедите Фади Седра и Сайед Афтаб, е използвал хедсета, за да оперира гръбначния стълб на пациент. Нито един от двамата хирурзи не е носил устройството, като вместо това са го поверили на медицинската им сестра, съобщава Daily Mail.

Медсестрата Суви Верхо разказва пред изданието, че технологията ѝ е помогнала по време на предварителната операция, както и да избере правилните хирургически инструменти. “Технологията на Apple обещава да промени правилата на играта", казва тя и добавя: "Тя елиминира човешката грешка. Тя премахва догадките. Тя дава увереност в хирургията."

Миналия месец известният неврохирург Робърт Масън и eXeX, самопровъзгласил се за лидер в областта на "подобреното хирургическо изпълнение със смесена реалност", публикуваха снимки, на които Масън носи хедсета по време на операция на гръбначен стълб.

В прессъобщение хирургът обяви, че тежащото килограм и половина устройство - се е усещало като "невидимо" и всъщност го е оставило да осъзнае "изключителното спокойствие, тишина и сюрреалистична безпроблемност на предвидимия, неразсеян работен процес".

Междувременно д-р Афтаб, лондонският хирург, твърди, че Vision Pro има потенциала да превърне медицинска сестра, с която не е работил досега, в 10-годишен ветеран от операционната.

Тези хирурзи вече са постигнали чувство на сигурност с възможностите на Vision Pro в операционната зала. Но пациентите може би все още имат няколко въпроса, преди да се почувстват толкова комфортно, че да се запишат за операция с помощта на VR хедсет, отбелязва Fast Company.

Например, какво ще стане, ако хирургът си сложи Vision Pro за сложна операция на гръбначния стълб, след което се сблъска с една от софтуерните грешки, за които съобщават недоволни клиенти.

Един от тези бъгове е проблемът с размазания "преход", за който се твърди, че влияе на информираността на потребителя в реалния свят. Друг недостатък е, че десният високоговорител прегрява до степен, в която става "неудобно топъл".

Още един проблем е проследяването на ръцете и очите, което става, по думите на главния редактор на Verge Нилай Пател, "непоследователно и разочароващо". Непосредствено след дебюта на джаджата, технологични журналисти докладваха за главоболие, което е толкова силно след 10 минути употреба, че ги е накарало да върнат своите чифтове.

В края на краищата първото поколение iPod-и, iPhone-и и часовници на Apple също бяха пуснати на пазара със своя дял от проблеми - макар и не непременно такива, които са свързани директно с работата върху човешкия гръбнак.

Независимо от това Apple няма търпение да види Vision Pro в действие по време на операция. Наскоро компанията публикува официално съобщение за пресата, в което се посочва, че устройството вече "отключва нови възможности" за точно такива медицински процедури. Засега Apple все още не предлага на хирурзите да носят устройството по време на операция. Но тя се хвали как Vision Pro "безпроблемно съчетава дигитално съдържание с физическия свят, отключвайки мощни пространствени изживявания в едно безкрайно платно."