Apple отпадна от челната петица на най-продаваните смартфони в Китай за първи път от четири години насам, като iPhone отстъпи позиции на местни производители, като Huawei.

Въпреки че доставките на смартфони в Китай са нараснали с 8,9% на годишна база до 71,6 млн. броя - трето поредно тримесечие на растеж - Apple отбелязва спад от 3,1%, според изследователската група International Data Corporation.

Но компанията все още има по-голям общ пазарен дял в Китай, отколкото през 2020 г. - 13,6% днес в сравнение с 8,3% през третото тримесечие преди четири години, отбелязва IDC.

Данните, публикувани от конкурентната изследователска група Canalys, също показват, че местните компании вече съставляват челната петица на най-големи продавачи в Китай. Xiaomi е влязла в групата, тъй като пазарният дял на Apple е спаднал с 2 процентни пункта, въпреки намалението на цените на iPhone, посочва Financial Times. Canalys заяви, че продажбите на Xiaomi са се възползвали от маркетинговия шум около пускането на първия ѝ електромобил SU7. Vivo, Oppo и Honor са другите китайски марки във водещата група.

"Спадът на Apple през първата половина на 2024 г. надхвърля просто сезонността, а е пряк резултат от засилената конкуренция от страна на Huawei, единственият друг голям играч в премиум сегмента", казва пред FT директорът на изследванията на IDC Набила Попал.

Но според изследването годишният спад на Apple в Китай се е "подобрил леко" в сравнение с първото тримесечие.

"Заплахата от страна на Huawei може да изгуби сила, ако скоро не въведе функции с изкуствен интелект - тъй като се очаква те да се превърнат в основни елементи на премиум устройствата", добавя Попал.

Apple ще отчете приходите си за тримесечието до края на юни следващия четвъртък, като инвеститорите ще следят за признаци на ръст в глобалните продажби на iPhone. Главният изпълнителен директор Тим Кук все по-често говори публично за потенциала на изкуствения интелект да увеличи продажбите до 2025 г.

Този месец анализаторите на Bank of America потвърдиха своя рейтинг "купува" за Apple, като заявиха, че очакват силен многогодишен цикъл на iPhone, задвижван от голяма база потребители, работещи с по-стари модели, които ще бъдат привлечени от новите AI функции.

Apple представи "Apple Intelligence" на своята годишна конференция за разработчици през юни. Пакетът от функции на изкуствения интелект ще захранва по-интелигентен асистент Siri и ще предлага нови инструменти за редактиране на снимки, персонализирано генериране на емотикони и помощни средства за писане.

Партньорството с OpenAI също така ще даде на потребителите на Apple безплатен достъп до ChatGPT. На този фон се очаква новият iPhone 16 да бъде обявен през септември.

След трудното начало акциите на Apple са се повишили със 17% от началото на 2024 г. и компанията си върна позицията на най-ценната компания, листвана на американската борса, от Microsoft и Nvidia.