Apple няма да внедри новите AI функции на следващия модел iPhone в Европа, когато той бъде пуснат тази година, обвинявайки "несигурността", произтичаща от новите правила за конкуренция на Брюксел.

Преди две седмици компанията представи пакет от услуги "Apple Intelligence" и партньорство с OpenAI, което главният изпълнителен директор Тим Кук определи като "следващата голяма стъпка", която ще вкара технологичния гигант в ерата на генеративния изкуствен интелект.

Но в петък Apple заяви, че проблемите с правилата на ЕС, които я принуждават да направи части от софтуера си и услугите на App Store оперативно съвместими с трети страни, означава, че европейските потребители ще бъдат лишени от новите екстри на смартфоните, когато те стартират в други части на света по-късно през 2024 г.

Компанията съобщи в петък: "Поради регулаторната несигурност, породена от Закона за цифровите пазари (DMA), не смятаме, че ще можем да пуснем три от тези нови функции - iPhone Mirroring, подобренията SharePlay Screen Sharing и Apple Intelligence - за нашите потребители в ЕС тази година."

DMA е водещият документ на блока за цифровите технологии, чиято цел е да даде възможност на местните стартъпи да се конкурират по-добре с големите компании, повечето от които са базирани в САЩ. Наред с другите изисквания законът принуждава дигиталните платформи да споделят данни с други и им забранява да класират собствените си услуги над тези на конкурентите.

От месеци Apple и Брюксел са в регулаторна битка относно правилата, след като през март ЕС започна проверка дали компанията подкопава конкуренцията.

Apple Intelligence е набор от AI модели на групата, които отключват помощни инструменти за писане, генериране на изображения и емотикони и по-мощен асистент Siri. Те са персонализирани за потребителя и се обработват в центровете за данни на Apple, което според компанията осигурява важно ниво на поверителност и сигурност, посочва Financial Times.

Партньорството с OpenAI пък позволява на потребителите да насочват по-сложни запитвания извън екосистемата на Apple към ChatGPT, която се основава на един от най-мощните модели на изкуствен интелект в света. Компанията на Тим Кук заяви, че може да сключи партньорство и с Google Gemini.

Другите две подобрения в следващата версия на операционните системи, които се забавят в ЕС, позволяват на потребителите да управляват смартфоните си от Mac PC и да споделят достъпа между устройствата.

Apple отбеляза, че се надява в крайна сметка да предостави тези екстри на потребителите в ЕС, но че трябва да ги провери внимателно, за да се увери, че те не нарушават правилата на блока.

За останалата част от света се очаква Apple Intelligence да бъде въведен с iOS 18, iPadOS 18 и macOS Sequoia по-късно тази година.

"Силно мотивирани сме да направим тези технологии достъпни за всички потребители", заяви компанията, цитирана от FT. На този фон анализаторите твърдят, че функциите могат да стимулират собствениците на iPhone да преминат към нови модели.

Поради хардуерните изисквания за работа на AI моделите, Apple Intelligence ще работи само на най-новите iPhone-и, оборудвани с чипа A17 Pro, и на Mac-и и iPad-и, както и по-новите процесори от серията M.

Технологичният гигант посочи, че се нуждае от яснота от Европейската комисия относно нивото на достъп, което ще трябва да предостави на трети страни до новите функции. Производителят на iPhone отдавна критикува DMA, заявявайки, че тя излага потребителите на рискове, свързани с неприкосновеността на личния живот, като подкопава строгия му контрол върху софтуерната екосистема.

Apple не е първата голяма технологична компания, чиито планове за изкуствен интелект са нарушени от правилата на ЕС. По-рано този месец Meta съобщи, че няма да пуска най-новите си AI модели в Европа заради натиска на органите за защита на данните.

В отговор Европейската комисия заяви: "ЕС е привлекателен пазар с 450 млн. потенциални потребители и винаги е бил отворен за всяка компания, която иска да предоставя услуги на европейския вътрешен пазар. Гейткийпърите са добре дошли да предлагат услугите си, при условие че спазват нашите правила, целящи да гарантират лоялна конкуренция."