Гигантът в областта на чиповете AMD отчете приходите си за второто тримесечие във вторник, като надхвърли очакванията на анализаторите по отношение на горната и долната линия.

AMD, подобно на конкурента си Nvidia, е на гребена на вълната на изкуствения интелект, която стимулира продажбите на графични и централни процесори за центрове за данни.

За тримесечието компанията регистрира коригирана печалба на акция в размер на $0,69 и приходи от $5,8 млрд. Уолстрийт очакваше резултатите да се равняват на $0,68 при приходи от $5,7 млрд., според консенсусните оценки на Bloomberg.

През 2023 г. AMD отчете печалба на акция от $0,58 при приходи от $5,4 млрд. за периода.

"Бизнесът ни с изкуствен интелект продължи да се ускорява и сме добре позиционирани да постигнем силен ръст на приходите през втората половина на годината, воден от търсенето на процесори Instinct, EPYC и Ryzen", каза в изявление главният изпълнителен директор на AMD Лиса Су.

"Бързият напредък в генеративния изкуствен интелект стимулира търсенето на повече изчисления на всеки пазар, създавайки значителни възможности за растеж, тъй като предоставяме водещи решения в нашия бизнес."

Приходите на AMD от Центъра за данни, който включва продажбите на графичните и централните процесори, достигат $2,8 млрд., надминавайки очакванията за $2,75 млрд. Това е 115% скок спрямо същото тримесечие на миналата година, когато производителят регистрира приходи от центровете за данни в размер на $1,3 млрд.

Непосредствено след отчета акциите на AMD поскъпнаха с 5%, докато тези на конкурента Nvidia скочиха с 3%.

В момента най-добрият графичен процесор на AMD е нейният MI300X. По време на пресконференция на събитието Computex в Тайван през юни компанията обяви, че партньорите и клиентите, сред които Microsoft, Meta, Dell, HPE и Lenovo, вече внедряват чипа.

Компанията също така разкри, че следващото поколение MI325X ще бъде налично от четвъртото тримесечие, а MI350X ще се появи на пазара през 2025 г.

За AMD обаче е важен не само изкуственият интелект.

Клиентският сегмент, който включва продажбите на чипове за персонални компютри, все още е ключова част от бизнеса ѝ. За тримесечието компанията отчете $1,5 млрд. приходи, които надминават очакванията за $1,45 млрд. и са увеличение спрямо $998 млн. през същия период на миналата година.

Постиженията в клиентския сегмент идват в момент, когато индустрията за персонални компютри продължава своя обрат от значителното забавяне след експлозивния растеж в началото на пандемията.

Но това беше преди четири години и потребителите започват да търсят заместители на персоналните компютри, които са купили тогава. Това, според IDC, е довело до увеличение на световните доставки с 3% на годишна база за последните три месеца, което бележи второ тримесечие на растеж след осем последователни на спад.

Приходите от игри на AMD са достигнали $648 млн., което е с 59% по-малко на годишна база от $1,5 млрд., но надхвърля прогнозите за $646 млн..

Подобно на PC индустрията, геймингът също се бори със забавяне в сравнение с успешните дни в началото на пандемията. Все пак има надежда за индустрията в края на 2024 г. и началото на 2025 г., тъй като Nintendo се подготвя да пусне следващата си конзола, а Take-Two работи по дългоочакваната си игра "Grand Theft Auto VI".

AMD е първата от трите големи компании за производство на чипове, която отчете приходите си за това тримесечие. Intel ще последва този пример на 1 август, а Nvidia на 28 август.