Британският дизайнер на чипове Arm обяви резултатите си за първото тримесечие на финансовата 2025 г., които значително надхвърлиха прогнозите на анализаторите. Въпреки това акциите му поевтиняха с повече от 10% в удължените часове на търговията поради слабите насоки.

Arm заема монополно положение на пазара, като доставя платформи за проектиране на полупроводници за повечето смартфони в света. Компанията дебютира на Nasdaq, включвайки се в глобалната AI надпревара чрез първично публично предлагане през септември 2023 г. Въпреки това японският конгломерат SoftBank все още притежава 90% от дяловете на компанията.

Растежът се забавя

Arm отчете приходи в размер на $939 млн., което представлява ръст от 39% на годишна база - доста над очакваните $905,4 млн. Въпреки това този темп на растеж се забавя спрямо 47% увеличение през предходното тримесечие.

Печалбата на акция е отчетена на $0,40, което е значително повече от очакванията на анализаторите за $0,34.

Компанията предостави прогноза за приходи между $3,8 млрд. и $4,1 млрд. за финансовата 2025 г., което означава непроменен годишен ръст. Инвеститорите изтълкуваха тази оценка като липса на увереност в запазването на високия темп на развитие. Съотношението цена/печалба (P/E) на компанията е 497, много по-високо от това на Nvidia, която отчете 262% ръст на приходите през априлското си тримесечие.

Забележително е, че звеното за royalty е загубило инерция през юнското тримесечие, като приходите в сегмента са нараснали със 17% на годишна база в сравнение с 37% ръст през предходното тримесечие. Royalty е таксата, която Arm начислява за всеки продаден от нея проектиран чип. Най-големият двигател на растежа на сегмента е увеличеното проникване на Armv9, съчетано с цялостното възстановяване на пазара и по-високия микс от премиум ниво в сравнение с предишната година, пише Euronews.

Въпреки това приходите от сегментът "Интернет на нещата" (IoT) са спаднали поради продължаващата корекция на запасите на по-широкия пазар.

Приходите от лицензи и други дейности достигат рекордно високи стойности, като са нараснали със 72% спрямо предходната година. Това се дължи на дългосрочните ангажименти на клиентите да използват "енергийно ефективната" технология на Arm.

Стратегическа промяна за компанията е, че тя спря да съобщава броя на доставените чипове. Главният изпълнителен директор Рене Хаас обясни това в писмото до акционерите, цитирано от Euronews: "Тъй като изместваме фокуса си към пазари с по-висока стойност и по-малък обем, като например сървъри за центрове за данни, ускорители за изкуствен интелект и процесори за смартфони, броят на чиповете, отчетени като доставени, е по-малко представителен за нашите резултати, тъй като ръстът на приходите от лицензионни такси е концентриран в по-малко количество процесори."

Arm посочи, че нейните енергоефективни изчислителни решения се радват на голямо търсене поради значителните изисквания в инфраструктурата за изкуствен интелект, изградена от технологични гиганти като Microsoft, Alphabet и Amazon.

Десет от най-големите хиперскейлъри в света използват чипове на Arm в своите центрове за данни. Компанията твърди, че предоставя най-голямата в света изчислителна екосистема, която може да ускори разработването на чипове за центрове за данни, като същевременно отговаря на нуждите от производителност и ефективност на приложенията за изкуствен интелект.

Главният изпълнителен директор Рене Хаас заяви: "Тъй като енергийните нужди на изкуствения интелект продължават да нарастват, нараства и търсенето на високопроизводителната и енергийно ефективна изчислителна платформа на Arm."

Въпреки последната спънка акциите на компанията дават стабилни резултати, като са нараснали с 96% тази година.