Макар да признава, че 2022 г. е била "по-трудна, отколкото очаквахме" по отношение на метавселената, Meta остава ангажирана с технологията.

Това обяви в публикация в блога на компанията главният технически директор на Reality Labs Андрю Босуърт. За тази цел през 2023 г. технологичният гигант планира да задели 20% от общите си разходи именно за Reality Labs, като половината от тях ще бъдат насочени директно към инициативи за добавена реалност (AR) - приблизително същата сума като миналата година.

Meta беше критикувана тази година за това, че е насочила милиарди към проекти за развитие на метапространството, а звеното ѝ Reality Labs регистрира загуба от 9,4 млрд. долара през първите три тримесечия на 2022 г. "Икономическите предизвикателства в целия свят, съчетани с натиска върху основната дейност на Meta, създадоха перфектна буря от скептицизъм по отношение на инвестициите, които правим", признава Босуърт, но добавя, че въпреки това обръщане на курса в този момент може да доведе до "катастрофални последици".

По думите му с оглед на това, че дневните активни потребители на Facebook са достигнали рекордно високи стойности, 20-процентната инвестиция в Reality Labs "има смисъл за компания, която се стреми да остане в челните редици на AR технологиите“.

Meta Quest Pro може да е „единственият монитор, от който се нуждаете“Зукърбърг заяви, че новите VR очила са специално проектирани като първата голяма стъпка към „работно място със смесена реалност“

Въпреки че Reality Labs губи пари, разходите са позволили на Meta да разработи "основополагащи части от технологията" за бъдещето, става ясно още от казаното от Босуърт. По-конкретно - компанията представи хедсета за смесена реалност с възможност за проследяване на очите и лицето Quest Pro.

Все пак инвеститорите ще трябва да останат търпеливи към компанията, тъй като нейната визия за потапящи AR очила е на години разстояние. "Нашето виждане за истински AR очила ще изисква години наред напредък, за да бъдат те по-тънки, по-леки, по-бързи и по-мощни, като същевременно консумират много по-малко енергия от батерията и генерират много по-малко топлина", акцентира Босуърт.

Meta съкращава 11 хиляди служители, Марк Зъкърбърг се разкайваИзпълнителният директор на Meta Марк Зъкърбърг обяви, че освобождава 13% от работната сила на компанията

В по-краткосрочен план Reality Labs работи по усъвършенстването на основата на своята система за аватари, като се очаква повече новини по тази тема да има през 2023 г. Звеното също така ще инвестира усилия в AR приложението Horizon Worlds и ще разкрие "наследника на Meta Quest 2" по някое време през следващата година.

Не трябва да забравяме обаче, че един от пионерите в областта на виртуалната реалност Джон Кармак наскоро напусна Meta, като същевременно разкритикува липсата на ефективност на компанията. Напълно в съзвучие с него, Босуърт допуска преки конкуренти като Apple и HTC да излязат едни гърди напред по отношение на новите AR хедсети в рамките на 2023 г.