Столицата на Латвия стартира подкрепена от държавата инициатива за разработване на своя собствена виртуална вселена. Така Рига става център на един от първите и най-големи Metaverse проекти в Европа и дава старт на изследванията, технологиите и приложенията за разширена реалност. 22 индустриални партньори подписаха Меморандум за разбирателство, с който се ангажират с инициативата, предаде The Baltic Times.

Тази стъпка идва след проучване на студенти на Cambridge Executive MBA, които установиха, че Рига има потенциала да се превърне в следващия успешен Metacity в Европа. Това се дължи на съществуващата инфраструктура за свързаност, на новаторите в страната и на политическата воля, идентифицирани от анализа.

Основната цел на меморандума е да се създаде централен орган за разширена реалност, който да координира развитието на виртуалното пространство. От това ще произтичат всички последващи действия – разработване на регламент за платформата, привличане на финансиране, координиране на развитието на самото пространство и др.

Само петима души отидоха на парти на ЕС в метавселена за €387 000Те завариха празнична атмосфера, която би следвало да се хареса на младите поколения и да ги ангажира към политиките и ценностите на ЕС


Ключовите диференциращи компоненти на Латвия в AR/VR екосистемата на ЕС се основават до голяма степен на вече наличната инфраструктура: например, силна клетъчна мрежа и инфраструктура, петата най-скоростна интернет връзка в ЕС, отлична свързаност с балтийските страни (летище, влакове, трансграничен 5G коридор и др.). На второ място е екосистемата – силен технически университет с оживена студентска база, местни технологични компании, които са насочени към безжични и AR/VR иновации, и сравнително малко, но добре свързано население, което да стимулира внедряването и приемането.

„Още през януари ще обсъдим как можем да създадем практически приложения за Metaverse. Безопасното и зелено бъдеще на Metaverse ще бъде приносът на Латвия към света и аз го очаквам с нетърпение“ , отбеляза Нийлс Калниш, програмен директор на 5G Techritory.

Развитието на Riga Metacity се очаква не само да облагодетелства местната общност и правителството чрез привличане на дял от приблизително 600 млрд. долара до 2030 г., но тази регионална инициатива да ускори общата конкурентоспособност на ЕС.

Владислав Лазаров, Adidas: Metaverse е път към изцяло нови бизнес моделиНашата нова цел е да намерим начин да превърнем метавселената в нов бизнес модел, казва Лазаров

Светът вижда възхода на различни концепции Metacity, като Сингапур е глобалният лидер. Другият метаград на Европа е CatVerse – каталунската метавселена в Барселона. Той обаче е достъпен само за компании или организации, които споделят каталунските интереси или ценности.

Повечето други разработени концепции на Metacity са извън Европа, особено в Азия и САЩ. Тъй като Европа се бори да се утвърди като лидер в нововъзникващите технологии, разработвайки концепция за MetaCity и технологиите около нея, това би било възможност да се развият способности в Европа, необходими за поддържане на висок икономически растеж, коментира изданието.