Метавселената може да се определи като една от най-бързо развиващите се икономики в световен мащаб.

Тя предлага безкрайни възможности за създаване на по-добри пространствени изживявания във виртуалния свят, който все повече завладява и ангажира, карайки милиони хора да го възприемат като реален, пише Parametric Architecture.

Потенциалът на метавселената теръпва ще бъде разгърнат и това привлича все повече водещи технологични компании и инвеститори в имоти.

Какво представлява имотният пазар в метавселената?

Недвижимото имущество в метавселената се отнася до парцели земя и сгради във виртуалната среда. То няма физически характеристики и поради това се измерва в пиксели. Може да се използва за създаването на работни места, детски площадки, заседателни зали и други.

Като инвеститор може да изберете да купите земя от платформи на метавселената, които предоставят уникални виртуални среди. Тъй като всяка една платформа има различни функции, нито една сама по себе си не е метавселената като цяло. В наши дни популярни платформи, в които може да инвестирате в недвижими имоти, са The Sandbox, Decentraland, Metahero, Horizon Worlds, Celebrity Atlas и др.

Защо да купите недвижимо имущество в метавселената?

Във виртуалния свят на метавселената може да осъществите връзка с хора, които се намират на отдалечени места по света. Ако инвестирате в недвижим имот, може да го използвате, за да рекламирате услуги, да организирате събития или да предоставите уникално изживяване на своите гости.

Владислав Лазаров: Бъдещето на Adidas е в метавселената Компанията инвестира милиони долари всяка година, за да бъде част от нея и вече е сключила няколко ключови партньорства

Подобно на физическата земя, виртуалната може да бъде отдавана под наем или на лизинг. Следователно инвестирането в нея може да бъде изгодно за всички, работещи в сферата на архитектурата, строителството и инженерството. Пример за развитието на пазара и потенциала му са два търга, проведени през 2017 г. и 2021 г. На първия парче земя в Decentraland бе продадено за едва 20 долара. Четири години по-късно същите парцели се предлагаха средно на цени над 6000 долара. През 2022 г. бе регистриран бум на цените на недвижимите имоти в метавселената. Някои то тях бяха купени за до 15 000 долара.

Как се купува имот в метавселената?

За да купите имот в метавселената, трябва да имате виртуален портфейл. Добре е да се спрете на доверена компания, която предлага тази услуга. Дигиталният портфейл се зарежда с криптовалута, тъй като това е валутата във виртуалния свят. Препоръчително е да проучите характеристиките на няколко платформи за метавселена и да ги сравняват една с друга, преди да се регистрирате.

Следващата стъпка на инвеститора е да създаде свой цифров аватар. Оттам насетне може да проучите предложенията за парцели и да осъществите покупка.

Закупуването на собственост в метавселена включва акт за собственост, който представлява уникален код в блокчейн. Този код удостоверява правата на собственост върху парцел виртуална земя, който може да използвате за изграждане на нова сграда или цифров близнак на физическо пространство.

Ползи и рискове от инвестирането в имот в метавселената

Виртуалният свят не страда от един недостатък на физическия - дефицита на пространство. Това е едно от предимствата му. В него работодателите могат да създават конферентни зали за събития, ако в офиса им не съществуват физически места за срещи. Освен това метавселената може да събере на едно място хора, живеещи на различни места по света.

Друго предимство на метавселената, когато става дума за недвижими имоти, е, че тя предлага платформа, в която клиентите могат да видят своята “къща на мечтите” във виртуалната реалност. Оборудвани с VR слушалки и съвместими смартфони, купувачите могат да обикалят различни места по света.

Към днешна дата Германия, Хърватия, Унгария, Норвегия, Мавриций, Исландия, Испания и Коста Рика са част от държавите, които са инвестирали във виртуален туризъм с помощта на метавселената. Туристите могат да разглеждат най-популярните обществени сгради и да изпитат техния чар с помощта на VR слушалки.

Как големите компании се опитват да разберат метавселената?Големи корпорации, сред които Samsung и JPMorgan, започват да се опитват да разучават метавселената, която бързо се превърна в новото най-популярно нещо в технологичния свят

Поради относителната си новост, инвестирането в метавселената върви ръка за ръка и с дебнещи рискове. Макар експерти да прогнозират, че пазарът ще расте, никой не знае с точност как точно ще се случи това.

Например, ако дадена метавселена платформа реши да излезе офлайн за постоянно, недвижимите имоти в нея ще спрат да съществуват. В този случай стойността на инвестициите, направени от предприемачите на недвижими имоти, би била съмнителна. Оценката на физическата земя се оценява или обезценява въз основа на пазарните условия, околната среда и други осезаеми фактори. Всички тези фактори нямат влияние върху недвижимите имоти в метавселената, тъй като виртуалната среда може да бъде контролирана. И така, единствената и най-важна променлива, която влияе върху стойността на недвижимите имоти в метавселената, е нестабилността на криптовалутите.

Разработване и управление на недвижими имоти в метавселената

Метавселената дава нови простори за развитие на архитектите, когато става дума за развитие на недвижимите имоти и планиране на виртуални градове.
Архитектите могат да проектират виртуалния свят, като планират парцелите, за да увеличат максимално използването на пространството. Освен това земята в метавселената се нуждае от управление, подобно на управлението на физическа собственост. Виртуалният свят може потенциално да развие недвижими имоти чрез ефективно управление на виртуални имоти, асортимент от наеми, справяне с клиентски запитвания и обща поддръжка на земята.