Купуването на дигитална земя в метавселената може да не е най-доброто нещо, в което да вложите парите си, смята милиардерът инвеститор Марк Кюбан.

Макар Кюбан да е добре известен ентусиаст, когато става дума за криптовалути, той определя купуването на дигитални недвижими имоти в метавселената като “най-тъпотото нещо на света”, съобщава CNBC.

Въпреки че е инвеститор в Yuga Labs, която притежава популярни NFT колекции, като Bored Ape Yacht Club, който продава цифрови парцели земя, Кюбан казва, че купуването на виртуални недвижими имоти е „тъпо“.

„Това бяха страхотни пари за тях, но не се базираше на полезност“, казва той.

Във физическия свят недвижимите имоти са ценни, тъй като земята е оскъден ресурс. Този недостиг обаче не се отнася непременно за метавселената.

В тези виртуални светове “има неограничено пространство, което може да създадеш”, допълва Кюбан.

Възходът и падението на дигиталните недвижими имоти

Миналата година платформите за метавселена отчетоха сериозен интерес от страна на купувачи на имоти. Потребителите колективно похарчиха милиони за дигитални недвижими имоти. Комбинираните продажби на четири основни платформи достигнаха 501 милиона долара през 2021 г., според MetaMetric Solutions.

В някои случаи цените на дигиталните имоти достигнаха тези на физически дом.

Биткойнът трябваше да предпазва от инфлация. Защо не се получи така?Цената на биткойна се срина тази година, отслабвайки аргумента, който почитателите на криптовалутите често изтъкват, че може да бъде ефективен хедж срещу инфлация в бурни времена за икономиката

Виртуален парцел до дигиталното имение на Snoop Dogg в The Sandbox беше купен за $450 000 от колекционер на NFT, който носи името „P-Ape“ през 2021 г. Виртуалният жилищен балон обаче може би вече се спука.

Към 7 август средната продажна цена на виртуален недвижим имот в платформата на метавселената Decentraland е била $14 385.27, според WeMeta. Това е спад с около 61% от пиковата средна продажна цена от $37 238.68 през ноември 2021 г., според сайта.

Предвид непредсказуемия характер на метавселената и криптовалутата, финансовите съветници препоръчват да инвестирате само толкова пари, колкото сте готови да загубите. Няма гаранции, че инвестицията ще ви донесе печалба.