Случвало ли ви се е някой да ви каже, че е видял ваш близнак?

Става дума за напълно непознат човек, който плашещо много прилича на вас, но нямате никаква роднинска връзка.

Представете си сега, че може да имате близнак, точно копие на себе си, но той да има свой живот - напълно дигитален.

Живеем във време, в което всичко, което съществува в реалния живот, се репликира дигитално - градовете ни, колите ни, домовете ни и дори самите ние.

Подобно на метавселената, от известно време друга тенденция набира популярност - дигиталните близнаци, пише Би Би Си.

Дигиталният близнак е точна реплика на нещо във физическия свят. Той има уникална мисия - да спомага за усъвършенстването или да дава обратна връзка на своята версия в реалния живот.

Първоначално дигиталните близнаци бяха просто усъвършенствани 3D компютърни модели, но сега - в комбинация на изкуствен интелект с интернет на нещата, който използва сензори, за да се свързва с физически обекти в мрежа, те може постоянно да се обучават и да подобряват аналога си в реалността.

Ще имаме първите версии на мислещи дигитални близнаци на хора още преди края на десетилетието, казва експертът Роб Ендерл. По думите му те ще бъдат от голяма полза за компаниите и провокират етични въпроси.

Какво се случва, ако компанията създаде ваш дигитален близнак и каже: “Хей, имаме твое дигитално копие, на което няма нужда да плащаме заплата. Защо си ни ти?”

Ендерл смята, че собствеността върху дигиталните близнаци ще бъде друг важен въпрос, който ще стои на дневен ред в ерата на мултивселената.

Във виртуалната платформа Meta ще можете да давате на аватара си сходно на вашето лице, но той няма да има крака, тъй като технологията е на твърде ранен етап.

Технологията е в ранен етап и има още много да се подобрява, казва проф. Сандра Уочър. Тя наподобява много това, което сме чели в научната фантастика.

Дали някой ще преуспее в юридическите науки, ще се разболее или ще направи престъпление, това зависи пряко от въпроса култура или природа. Определя се още от късмета, приятелите, семейството, социо-икономическия профил и средата. Разбира се, и от личния избор, казва проф. Уочър.

Изкуственият интелект все още не е добър в предричането на единичните социални събития поради тяхната комплексност. Имаме много път за извървяване, докато успеем да разберем и моделираме личния живот от началото до неговия край, допускайки, че всичко е възможно, допълва тя.

Милиардер: Изкуственият интелект ще доминира на работното място в бъдещеМярк Кюбан смята, че изкуственият интелект ще се превърне в съществено важна част за компаниите - както лаптопите и смартфоните

Технологията вече се използва в различни сфери.

Например, във Формула 1. Отборите на McLaren and Red Bull използват дигитални близнаци на своите спортни коли.

Гигантът DHL създава дигитална карта на своите складове и вериги на доставки, за да бъде по-ефикасен.

Дигитални близнаци имат и някои градове. Такива са Шанхай и Сингапур. С тяхна помощ се подобрява дизайнът и функционалността на сградите, транспортните системи и улиците.

Огромна полза дигиталните близнаци имат за здравеопазването.

Има проект, който създава виртуален модел на човешкото сърце, който служи за тестване и анализ, позволявайки на хирурзите да разиграват различни сценарии.

Един от най-амбициозните планове е да се създаде дигитален близнак на планетата Земя. Той включва заснемането на кадри с висока резолюция на цялата й повърхност.Earth-2, както се казва близнакът, използва комбинация от модели за дълбоко учене и невронни мрежи, за да мимикрира околната среда в дигиталния свят и да търси решения на климатичните промени.