През 2016 г. астрономи от НАСА, заедно с представители на Европейската космическа агенция и университетския колеж на Лондон , откриха суперземя, която има атмосфера - екзопланетата 55 Cancri.

Тя бе забелязана с помощта на телескопа Hubble и се намира на около 40 светлинни години от планетата ни.

Тази суперземя е 8 пъти по-голяма от нашата. Върти се толкова близо до своята звезда, че условията на повърхността й буквално напомнят библейски ад. Или планетата Крематория във филма “Хрониките на Ридик”.

Екзопланета 55 Cancri прави пълна обиколка около своята звезда само за 18 земни часа. Температурата на повърхността й достига 2000 градуса по Целзий, пише itc.ua.

Представете си, ако Земята беше доста по-близо до Слънцето. Толково близо, че годината щеше да продължава само няколко часа. Толкова близо, че гравитацията щеше да прикове едното полукълбо в състояние на постоянна и изгаряща светлина, а другото - във вечна тъмнина.

При така близост океаните се изпаряват, а камъните се топят. Облаците се превръшат в лава. С тези думи учените описват планетата.

Сега те са си поставили важна задача - да разберат защо на 55 Cancri най-горещото място е не частта, която е обърната към звездата.

Лекторите на Шумът на парите: Явор АчевОчакванията си за финансовите пазари ще сподели през публиката на Шумът на парите 2022 мениджърът за България на Амунди Асет Мениджмънт Явор Ачев

Една от теориите е, че планетата има “динамична атмосфера, която премества топлината”. Друга гласи, че адската екзопланета се върти и има смяна на ден и нощ.

Тази загадка ще бъде разбулена съвсем скоро с телескопа “Джеймс Уеб”. Първите снимки от него се очакват към средата на юли.

Ако предположенията ни са верни, повърхността ще се нагрява, ще плава и ще се изпарява през деня, образувайки много тънка атмосфера, която ще можем да открием с “Джеймс Уеб”, отбелязват от НАСА.

Вечерно време парите ще се охлаждат и кондензират, образувайки потоци от лава, които ще се стичат обратно на повърхността. С настъпването на нощта те отново ще стават твърди.