Британският производител на чипове ARM обяви приходите си за четвъртото фискално тримесечие, които значително надхвърлиха прогнозите на анализаторите, благодарение на силното търсене на чипове с изкуствен интелект.

Въпреки това акциите му се сринаха с 9% в часовете след края на търговията, заради по-слаба от очакваното прогноза за годишните приходи за цялата 2024 г. Това породи опасения дали перспективите за растеж на технологичната компания могат да оправдаят високата ѝ оценка, отбелязва CNBC.

ARM доминира на пазара на архитектура на чипове, като 99% от смартфоните в света използват нейната платформа. Лидерът в производството на чипове за изкуствен интелект, Nvidia, се опита да придобие Arm през 2022 г., но офертата срещна регулаторни пречки.

ARM инициира своето първично публично предлагане на Nasdaq през септември 2023 г. Отчетът за приходите за тримесечието на март бележи второто публикуване на технологичната компания след нейния дебют.

Надминава пазарните очаквания в тримесечните си приходи

Производителят отчете приходи от $928 млн. и $0,36 на акция, което е доста над очакваните от LSEG $875,6 млн. и $0,30.

Общите приходи на компанията са нараснали с 47% спрямо предходната година, като ускорението се дължи на успехите от Royalty сегмента, които достигнаха $514 млн., което е увеличение от 9% и скок от 37% на годишна база.

Сегментът Royalty допринася за повече от половината от общите приходи, които представляват таксите, които ARM събира за всеки продаден чип. Ръстът в тази сфера се дължи на нарастващото търсене на облачни сървъри. Компанията отбеляза, цитирана от Euronews, че се е възползвала от повишените Royalty ставки при пазарите на смартфони. Освен това базираните на ARM чипове са набрали популярност и в автомобилната индустрия.

Другият основен сегмент - "Продажби на лицензи и други приходи", се е увеличил с 60% на годишна база до 414 млн. долара, благодарение на "множество дългосрочни лицензионни споразумения", според доклада за приходите.

По-слаби от очакваното насоки пораждат опасения за оценката

ARM очаква приходите за текущото тримесечие да варират между $875 млн. (814,8 млн. евро) и $925 млн. (861,34 млн. евро), със средна стойност от $900 млн. (838 млн. евро), което показва спад в последователния ръст.

За фискалната 2024 г. компанията прогнозира годишни приходи между $3,8 и $4,1 млрд., като средната точка от $3,95 млрд. не отговаря на очакваните $3,99 млрд.

Очаква се печалбата на акция за цялата година да варира между $1,45 и $1,65, което съответства на консенсусните оценки. Въпреки това прогнозираният ръст на приходите на ARM едва ли оправдава цената на акциите му, която се отличава с дванадесетмесечно съотношение цена/печалба (P/E), надхвърлящо 1 000.

За сравнение, Nvidia и Advanced Micro Devices поддържат съотношения P/E съответно около 75 и 222. Акциите на ARM скочиха с 48% в деня, в който компанията обяви по-добри от очакваните тримесечни резултати за февруари, което предполага, че инвеститорите може да са били прекалено оптимистично настроени към новорегистрираната британска компания, посочва Euronews. Горещото търсене на технологии за изкуствен интелект вероятно е допринесло значително за високата ѝ оценка.

Спадът на акциите може да натежи

След спада на акциите на ARM, дяловете при други производители на полупроводници също се понижиха в следборсовата търговия, като Nvidia се понижи с 0,6%, AMD спадна с 0,4%, а Intel с 0,2%. Тази низходяща тенденция може да натежи при отварянето на пазара, тъй като технологичният сектор изглежда губи инерция през май, въпреки като цяло добрите тримесечни резултати.

Инвеститорите с нетърпение очакват тримесечните резултати на гиганта в областта на чиповете Nvidia, които ще бъдат публикувани на 22 май.