Американските фондови индекси отвориха рязко надолу, следвайки спадовете на международните пазари, преди да се възстановят донякъде, след като проучване показа, че секторът на услугите в САЩ се е разширил миналия месец с малко по-висок темп от очакваното.

Въпреки това Dow се срина с 1034 пункта, или 2,6%, завършвайки на 38 703,27.

Nasdaq Composite изтри 3,43% и затвори на 16 200,08.

S&P 500 се плъзна с 3% надолу, за да завърши на 5,186.33.

Индексът на сините чипове и S&P 500 регистрираха най-големите си дневни загуби от септември 2022 г.

По-рано японският фондов пазар отбеляза най-лошия си спад от Черния понеделник на Уолстрийт през 1987 г., което допринесе за страховете от глобални сътресения на пазарите.

Прогнозите за рецесия в САЩ са главният виновник за срива след разочароващия доклад за работните места в страната за юли. Инвеститорите също така се тревожат, че Федералният резерв изостава в намаляването на лихвените проценти, запазвайки ги на най-високото им ниво от две десетилетия.

Индексът на малките акции Russell 2000, който се възроди през последните седмици, загуби 3,3%. Петролът, ценните метали и биткойн валутата също поевтиняха.

Измерителят на страха на Уолстрийт, CBOE Volatility Index или VIX, скочи с над 50% по време на търговията - най-високото му ниво от 2020 г. насам.

Инвеститорите на Уолстрийт очакваха централната банка на САЩ да намали лихвите на заседанието си през септември. Сега дебатът се съсредоточава върху това дали Фед може да предприеме рядката стъпка да направи по-голямо от обичайното намаление с половин процентен пункт или дори да намали разходите по заеми между следващите си срещи.

Междувременно инвеститорите изхвърлят технологичните акции, които тласнаха пазара към нови върхове тази година. Всяка компания от Великолепната седморка се понижи с поне 2,5%. Звездата Nvidia загуби 6,4%.

Инвеститорите се съмняват дали цените на акциите на тези компании не са изпреварили реалистичните прогнози за бъдещи печалби.

Технологичният сектор беше подложен на особен натиск през последните седмици на фона на страха, че компаниите харчат прекомерно за AI инфраструктура точно когато икономическият растеж започва да се забавя.

Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет разкри в събота, че е намалила позицията си в Apple през второто тримесечие, продавайки почти половината от огромния си дял в производителя на iPhone.

Трейдърите обръщат внимание на това поради историческия опит на Бъфет да се противопоставя на алчността и страха от ротациите на пазара.

Акциите на Apple, които издържаха на разпродажбите при технологичните гиганти този месец, паднаха с 4,8% в понеделник.

Повече причини за спадовете на фондовите пазари и анализи може да проследите в линковете по-долу: