Криптопазарът рязко прокървя в неделя, тъй като инвеститорите втурнаха да разпродават рискови активи.

Водена от спада от 13% на биткойна през последните 24 часа и 21% на етера, общата стойност на криптовалутите потъна с около $270 млрд., според данни на CoinGecko.

Биткойн достигна най-ниското си ниво от февруари насам. Водещата криптовалута се търгува за около $53 000.

Цената на етера спадна до около $2300 и заличи печалбите си за годината. Токенът BNB на Binance се понижи с повече от 15%, а Солана се търгува с 10% по-ниско. Започвайки низходящата тенденция още в петък, последният път, когато криптовалутите се сринаха толкова рязко в рамките на три дни, беше в средата на август 2023 г.

Към момента на публикуване на статията BTC и ETH са се понижили с 24,6% и 30,9% през последната седмица.

Разпродажбата съвпадна с по-широкия спад на фондовите пазари в Азиатско-тихоокеанския регион. Японският Nikkei 225 се понижи с цели 7%, разширявайки загубите, започнали миналата седмица, след като Японската централна банка обяви, че ще повиши основния си лихвен процент до най-високото ниво от 16 години насам.

В САЩ Nasdaq се свлече с 3,4% миналата седмица на територията на корекцията, с което завърши най-лошият триседмичен период на технологичния индекс от септември 2022 г., когато пазарът беше в свободно падане. Amazon и Nvidia допринесоха за спадовете.

Сривът на акциите през миналата седмица беше свързан отчасти с разочароващите печалби на технологичните гиганти, по-слабия от очакваното доклад за заетостта, по-високата безработица и спадащия производствен сектор в САЩ. Федералният резерв предпочете да задържи основния си лихвен процент стабилен и не обеща намаляване на лихвите през септември, което много пазарни експерти бяха включили в прогнозите си.

Тази седмица инвеститорите очакват и нови търговски данни от Китай и Тайван, както и решенията на централните банки в Индия и Австралия.

Последното изтриване на криптовалути ще бъде усетено от по-широка база инвеститори, след като тази година Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ одобри нови спот борсово търгувани фондове за биткойн и етер. В петък CNBC съобщи, че Morgan Stanley скоро ще позволи на своите 15 000 финансови консултанти да предлагат биткойн ETF на клиентите си, което е първото за Уолстрийт.