Инвеститорите на фондовия пазар прекараха по-голямата част от 2024 г. в приветстване на на т. нар. икономика на „Златокоска“, работеща нито твърде горещо, нито твърде студено. Сериите от слаби икономически данни за САЩ, които започнаха в първите дни на август и се очаква да продължат, сега подклаждат страховете, че мечките са се завърнали на Уолстрийт.

В петък беше публикуван по-слаб от очакваното доклад за работните места през юли, който показа и покачване на нивото на безработица до 4,3%. Ходейки по петите на кръг от други слаби данни ден по-рано, акциите продължиха резкия си спад.

Междувременно цените на държавните ценни книжа се повишиха, което доведе до рязък спад на доходността на облигациите, особено за тези с по-кратки падежи, тъй като инвеститорите се обзалагат, че Федералният резерв, който сега е широко обвиняван, че е бил рестриктивен твърде дълго, ще започне агресивен кръг на облекчаване на лихвените проценти на заседанието си през септември.

„Дори и някой да не е убеден, че Фед ще намали лихвите с 50 базисни пункта през септември или с 25 базисни пункта на всяка от трите оставащи срещи за тази година, едно развитие е ясно – Златокоска напусна сградата“, казва стратегът на BMO Capital Markets Иън Линген, цитиран от MarketWatch.

Редакторите на медията цитират и мнения за това, че пазарната реакция е била пресилена, тъй като икономиката просто се забавя, а доскоро горещият пазар на труда се нормализира.

Инвеститорите трябва да помнят, че т. нар. меко кацане предполага, че както растежът, така и заетостта се забавят, казва Анджело Куркафас, старши инвестиционен стратег в Edward Jones. Това не означава, че бичият пазар вероятно е към своя край, но е рецепта за по-нестабилна търговска среда, добавя той.

Междувременно индексът на волатилността Cboe VIX, често наричан „измерителят на страха“ на Уолстрийт, скочи до 29,66 по време на търговията в петък, най-високата му стойност от март 2023 г. Индексът беше забележително нисък това лято, като скокът в петък сложи край на поредица от 190 търговски дни на затваряния под 20 - най-дългата подобна серия от тази, приключила през февруари 2018 г.

Основните борсови индекси спаднаха рязко, като Nasdaq Composite завърши с корекция в петък - отдръпване от поне 10% от скорошния си пазарен пик. Фючърсите на американския фондов пазар се понижиха късно в неделя, като инвеститорите може да се подготвят за по-нататъшен спад на технологичните акции в понеделник след като Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет разкри в събота, че е намалил дела си в Apple с близо 50% през последното тримесечие.

Промяната в пазарния разказ е очевидна. По-рано инвеститори и стратези предупреждаваха, че започват да се появяват пукнатини по отношение на потребителските разходи в САЩ, което ще измести пазарния разказ от такъв, фокусиран върху опасенията относно инфлацията, към тревоги относно икономическия растеж.

Резултатите от четвъртък и петък показаха, че лошите новини за икономиката вече не се разглеждат като положителни за акциите. През по-голямата част от годината слабите данни насърчаваха очакванията за намаляване на лихвените проценти от Фед, което спомогна за подхранването на ралито. Сега слабите данни подклаждат страхове от рецесия и обвинения, че Фед е направил грешка, като е чакал твърде дълго, за да започне да намалява лихвите.

Времето ще покаже дали американската икономика изпада в рецесия или просто се спуска към меко приземяване. Но инвеститорите трябва да са подготвени за неравности, навлизайки в онази частта от календарната година, която обикновено е белязана от повишена волатилност и сезонна слабост, отбелязва MarketWatch.

Нов тест за пазара в понеделник ще бъде публикуването на индекса на услугите за юли на Института за управление на доставките. Слабото представяне на показателя за производство на ISM в четвъртък помогна за задействане на разпродажбите на фондовия пазар, така че инвеститорите ще искат да видят дали много по-големият сектор на услугите също е пострадал.

Тъй като петъчният доклад за работните места подчерта страховете от срив на пазара на труда, седмичните данни за молбите за обезщетения за безработица, публикувани всеки четвъртък, също ще бъдат под микроскоп.

По-късно през месеца се очаква и отчета за приходите и печалбите на Nvidia – звездата на Уолстрийт по отношение на инвеститорския ентусиазъм около изкуствения интелект, който ще покаже доколко той е бил преувеличен.