Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет е продал почти половината от своя гигантски залог в Apple през последното тримесечие - изненадващ ход за инвеститора, известен като дългосрочно фокусиран.

Базираният в Омаха конгломерат разкри в своята декларация за печалбите, че участието му в производителя на iPhone е оценено на 84,2 милиарда долара в края на второто тримесечие, което предполага, че Бъфет е разтоварил малко над 49% от дела си, посочва CNBC. Дори след продажбата Apple все пак остава най-големият дял в акциите на Berkshire.

Бъфет намали дела на Apple с 13% през първото тримесечие и намекна на годишната среща на Berkshire през май, че това е по данъчни причини. Бъфет отбеляза, че продажбата на „малко Apple“ тази година ще облагодетелства акционерите на Berkshire в дългосрочен план, ако данъкът върху капиталовите печалби бъде увеличен по-нататък от правителството на САЩ, което иска да запуши растящия фискален дефицит.

Мащабът на сегашната продажба обаче предполага, че това може да е нещо повече от спестяване на данъци.

След спад през първото тримесечие поради опасения, че изостава в иновациите в областта на изкуствения интелект, акциите на Apple се повишиха през второто тримесечие, набирайки 23% до нов рекорд, тъй като компанията даде повече подробности на инвеститорите за бъдещето си в областта на изкуствения интелект

Засега не е ясно точно защо Бъфет продава акции на Apple, които Berkshire - поради фирмени причини, пазарна оценка или проблеми с управлението на портфейла (Бъфет обикновено не иска нито един дял да нарасне твърде много, въпреки че този на Apple някога беше толкова голям, че заемаше половината от портфейла му от акции).

93-годишният инвеститор до голяма степен е избягвал технологичните компании през по-голямата част от кариерата си преди да се насичи към Apple. Berkshire започва да купува акциите през 2016 г. под влиянието на инвестиционните лейтенанти на Бъфет Тед Уешлър и Тод Комбс. През годините Бъфет толкова се влюбва в Apple, че увеличава драстично дела, за да го направи най-големия в Berkshire. Той е наричал технологичния гигант втория по важност бизнес след своя клъстер от застрахователи.

Напоследък Бъфет намалява и втория си най-голям дял - Bank of America, изхвърляйки акции на стойност 3,8 милиарда долара след 12-дневна вълна от продажби.