Всяка година през месец юли елитът на световните изпълнителни директори, най-богатите инвеститори, изтъкнати университетски преподаватели и политици се събира на т.нар. летен лагер за милиардери в Слънчевата долина, Айдахо.

Събитието винаги е имало изключително частен характер и е затворено за пресата от началото си през 1983 г., пише Fortune.

Но сделките и договорките, които се сключват на този летен лагер, имат широкообхватно въздействие в световен мащаб.

Джеф Безос например е известен с това, че през 2013 г. в Слънчевата долина уточнява подробностите по придобиването на Washington Post, а през 1995 г. висшите мениджъри на Disney и ABC правят същото в седмиците преди сливането си.

Тази година списъкът на гостите на ексклузивното събитие отново е впечатляващ. Според Variety, сред големите имена на лидери, заявили присъствието си, са главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман, съоснователят на Meta Марк Зъкърбърг, съоснователят на Microsoft Бил Гейтс, главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук и главният изпълнителен директор на Disney Боб Айгър, главният изпълнителен директор на Amazon Анди Джаси и основателят Джеф Безос, медийните магнати Рупърт Мърдок и Опра Уинфри и т.н.

В слънчевата долина обаче няма да има един оракул – Уорън Бъфет си остава у дома.

94-годишният председател на Berkshire Hathaway, наричан Оракула от Омаха, няма да присъства на едно от своите любими събития.

Вместо това, той изпраща готвения за наследник на бизнес империята и заместник-председател на Berkshire за незастрахователния бизнес Грег Ейбъл. Макар че и преди е присъствал на лагера, сега за първи път ще представлява Berkshire, подчертава Fortune.

Това е голяма промяна за Уорън Бъфет, който е един от най-очакваните гости на летния лагер за милиардери още от 80-те години на миналия век. Там Оракулът практикува активности като риболов и конна езда, а престоят му е в едно от любимите места на самия Ърнест Хемингуей – Sun Valley Lodge, където нощувката струва 1200 долара на вечер.

Отсъствието на Бъфет може да се разглежда като още един знак, че с напредването на възрастта той прехвърля на Ейбъл все повече отговорности и обществено внимание.

След смъртта на дясната му ръка в компанията – Чарли Мънгър през ноември миналата година, плановете за приемственост в Berkshire бяха поставени в центъра на вниманието.

Бъфет даде ясно да се разбере, че разчита на Ейбъл още по време на тазгодишната годишна среща на акционерите на Berkshire, наричана "Уудсток за капиталисти". Милиардерът демонстрира увереност, че няма да има промени в стратегията на Berkshire, след като си отиде.

"Наистина не правя много и не работя на същото ниво на ефективност, на което бях преди 30 или 40 години... Но когато имаш някой като Грег Ейбъл и Аджит Джейн, защо да се задоволяваш с мен? Така се получи изключително добре", заяви той пред акционерите на Berkshire, визирайки и Аджит Джейн, който ръководи застрахователния бизнес на конгломерата.

"Ако аз бях в този борд и вземах това решение, вероятно, познавайки Грег, щях да оставя разпределението на капитала на него. Той разбира изключително добре бизнеса, а ако разбираш бизнеса, означава, че разбираш и обикновените акции.", заяви още Бъфет на събранието на акционерите.

Но Уорън Бъфет не е единственото голямо име, което планира да пропусне летния лагер тази година - главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск също няма да е сред гостите.

През 2022 г. той направи ключово изказване на събитието, но отказа да отговори на въпросите на главния изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман относно все още подготвяното тогава придобиване на Twitter, припомня Fortune.

Не е изненадващо, че Мъск избягва Слънчевата долина, като се има предвид, че милиардерът е намалил драстично публичните си изяви и интервюта през последните години, като вместо това предпочита ежедневно да говори с обществеността чрез платформата си X (бивш Twitter).

Отказът на Илон Мъск да присъства или да отговаря на неотложни въпроси е в ярък контраст с по-благоприятното му за медиите минало.

През 2015 г., след експлозията на ракетата Falcon 9, която трябваше да изпрати товар до Международната космическа станция – един от най-големите неуспехи на SpaceX, Мъск говори публично пред пред медиите, давайки ексклузивно интервю за CNBC, в което обеща да разбере какво се е объркало и да го поправи в следващото изстрелване на ракетата.

Отсъствието му от лагера на милиардерите обаче е категоричен знак, че ексцентричният предприемач вече не е толкова отворен към публични изяви и не желае да дава отговори на въпроси, интересуващи целия технологичен и бизнес елит на планетата.

Очаква се темите във фокуса на милиардерските дискусии да са изкуственият интелект, драмата на ниво "Наследници" за плана за приемственост в Disney и епичните преговори, довели до сливането на Paramount и Skydance, пише CNN.

Но тази година в залата има един огромен слон - или по-точно, магаре, допълва медията.

Въпросите за способността на президента Джо Байдън да води кампания накараха богатите дарители и привърженици на Демократическата партия сериозно да се разтревожат. Трудно е да си представим, че група елитни медийни магнати ще седнат около камината на чаша бърбън и няма да спекулират за потенциалните заместници в бюлетината за изборите през 2024 г.

Това може да направи седмицата особено важна за трима губернатори, които са в списъка с гости на летния лагер: Гретчън Уитмър, Джош Шапиро и Уес Мур - всички те са сочени като потенциални заместници на Джо Байдън, въпреки че той категорично отрича да се откаже от надпреварата за Белия дом.

Политическата интрига е, разбира се, интригуваща. Но тя е и напомняне колко могъща е класата на милиардерите в САЩ и как събития като летния лагерр на милиардерите засилват неравенствата, подчертава CNN.

Както пише писателят Хамилтън Нолан през 2021 г. - Слънчевата долина е място, където "милиардерите са посрещани от обикновените милионери; милионерите сключват достатъчно сделки, за да могат да си купят трето и четвърто жилище... Това е чудният модел на американския капитализъм в действие - малка шепа богаташи ядат тортата, а цяла нация се събира по течението с надеждата да отмъкне няколко падащи трохи".