Уорън Бъфет направи най-голямото си годишно дарение досега, като предостави акции на Berkshire Hathaway на стойност 5,3 млрд. долара на пет благотворителни организации.

Легендарният инвеститор, който през август навършва 94 години, конвертира 8 674 от своите акции клас А на Berkshire, за да дари над 13 милиона акции клас Б, съобщи CNBC.

Общо 9,93 млн. акции отидоха във фондация "Бил и Мелинда Гейтс", а останалите във фондация "Сюзън Томпсън Бъфет", кръстена на покойната му първа съпруга, и в трите благотворителни организации, ръководени от децата му Хауърд, Сюзън и Питър Бъфет.

"Оракулът от Омаха" обеща да раздаде богатството, което е натрупал в Berkshire, базирания в Омаха, Небраска, конгломерат, който започва да управлява през 1965 г.

От 2006 г. насам Бъфет прави ежегодни дарения за петте благотворителни организации.

След даренията Бъфет притежава 207 963 акции "А" и 2 586 акции "Б" на Berkshire на стойност около 130 млрд. долара.

В интервю за The Wall Street Journal Бъфет уточни, че след смъртта му огромното състояние, което е натрупал при изграждането на уникалния по рода си конгломерат, ще бъде насочено към нов благотворителен фонд, който ще бъде управляван от трите му деца.

"То трябва да бъде използвано, за да се помогне на хората, които не са имали такъв късмет, какъвто имахме ние", казва той пред WSJ. "В света има осем милиарда души, а аз и моите деца сме били сред най-щастливите 100 от 1% или нещо подобно. Има много начини да се помогне на хората.", допълни инвеститорът.

Бъфет и преди е казвал, че трите му деца са изпълнители на завещанието му и попечители на благотворителен фонд, който ще получи над 99% от богатството му.

Той заяви, че фондацията на Бил и Мелинда Гейтс няма да получава дарения след смъртта му. Бъфет подаде оставка като попечител във фондация "Гейтс" през юни 2021 г. в разгара на развода на Бил и Мелинда, припомня CNBC.

На годишната среща на Berkshire през май Бъфет говори откровено пред акционерите за бъдещето, когато вече няма да е начело на империята си, като размишляваше за напредналата си възраст и покойния си приятел и бизнес партньор Чарли Мънгър.

Грег Ейбел, зам.-председател по незастрахователните операции в Berkshire, беше обявен за наследник на Бъфет и пое по-голямата част от отговорностите в конгломерата.

"След смъртта ми разпореждането с активите ми ще бъде отворена книга – няма да има "въображаеми" тръстове или чуждестранни дружества, които да избягват обществения контрол, а завещание, което може да бъде разгледано в съда на окръг Дъглас", заяви Бъфет още през ноември.