Berkshire Hathaway, ранен инвеститор в BYD благодарение на вече покойния Чарли Мънгър, продължава да намалява огромния си дял в най-големия китайски производител на електрически превозни средства.

Конгломератът на Уорън Бъфет е продал допълнително 1,3 млн. акции на BYD, листвани в Хонконг, за 39,8 млн. долара, според подадена информация до Хонконгската фондова борса. Продажбата намалява дела на Berkshire от 7% на 6,9%.

Berkshire Hathaway за първи път закупи около 225 млн. акции на базираната в Шънджън компания през 2008 г. за около 230 млн. долара. Залогът се оказа изключително печеливш, тъй като пазарът на електрически превозни средства отбеляза експлозивен растеж в Китай и други страни.

Компанията разпродаде половината от дяловете си през 2022 г. и 2023 г., след като пазарната капитализация на BYD скочи с близо 600% до рекордно висока стойност през април 2022 г. в сравнение с началото на 2008 г.

Правилата на Хонконг изискват подаване на документи само когато процентът на дяловете надхвърли цяло число, така че ако делът на Berkshire падне под 6%, ще има ново подаване на документи.

Влиянието на Мънгър

Основана от Уанг Чуанфу, BYD започва да произвежда батерии за мобилни телефони през 90-те години на миналия век. До 2003 г. компанията се насочва към автомобилите и оттогава се превръща в най-големия производител в Китай, както и в основен производител на батерии за електрически превозни средства.

През четвъртото тримесечие на 2023 г. BYD детронира Tesla като най-големия производител на електрически превозни средства в света, продавайки повече превозни средства, задвижвани с батерии, от своя американски съперник.

През 2010 г. Бъфет заяви, че Мънгър, покойният заместник-председател на Berkshire, "заслужава 100 процента от заслугата за BYD". Самият Мънгър разбира за потенциала на BYD в разговор със своя приятел Ли Лу, основател на базирания в Сиатъл мениджър на активи Himalaya Capital.