Тежкото положение с цената на биткойна се влоши през последните няколко дни, като активът падна под $60 000 за първи път от няколко седмици.

Алткойните реагираха още по-лошо на срива от този уикенд, като ETH се срина под $2900 долара, а SOL, DOGE и BCH поевтиняха с 6-7%.

В момента на публикуване на статията BTC се търгува за около $60 615, като най-ниската му стойност през последните 24 часа беше $59 836.

Въпреки че миналия уикенд също беше доста волатилен, пейзажът беше съвсем различен. Тогава BTC премина през кракосрочен подем на фона на участието на Доналд Тръмп и прокрипто речта му в конференция. Активът се насочваше предимно на север и в понеделник достигна връх от $70 000 - ниво, което не е виждано от около седем седмици.

По-късно същия ден обаче ситуацията се промени, като BTC поевтиня с четири хиляди. След известно успокоение около $66 000, мечките отново поеха контрола, особено в петък. В рамките на няколко часа кралят на криптото се срина силно от $66 000 до $62 200, след като се появиха новини, че нивото на безработица в Щатите се е повишило до най-високите си нива от 2021 г. насам.

BTC, наред с други по-рискови активи като американските акции, се срина силно. В случая с криптовалутата обаче волатилността продължи през уикенда, тъй като той никога не спира да се търгува. Кулминацията на това бе спадът на цената до малко под $60 000 по-рано днес, което се превърна в най-ниската стойност на актива от три седмици насам.

Въпреки че оттогава се възстанови леко и сега се намира на малко над това ниво, BTC все още е с близо 2% надолу за деня и с повече от 10% от миналата неделя. Пазарната му капитализация се срина под 1,2 трилиона долара, но доминиращата му позиция над алтите се увеличава до 53,2%, според данни на CG.

Алткойните плуват в червени води

Най-големите губещи от кохортата с по-голяма капитализация включват SOL с 5,8%, а DOGE, AVAX, SHIB и BCH изтриват между 3 и 5% от печалбите си.

Ethereum и Binance Coin поевтиняха с по още 3% до съответно $2890 долара и $523 долара. XRP, TON, ADA, LINK, UNI и LTC също са на червено, макар и по не толкова болезнен начин.