Движенията на японските борсови индекси потвърдиха мечия фондов пазар в понеделник, тъй като азиатско-тихоокеанските пазари продължиха разпродажбите от миналата седмица.

Nikkei 225 и Topix се сринаха с над 12%, като бенчмарк индексите падат с повече от 20% от историческите си върхове на 11 юли. За Nikkei това е най-лошият ден от "Черния понеделник" през 1987 г., отбелязват CNBC и WSJ.

Търговските къщи в тежката категория като Mitsubishi, Mitsui and Co, Sumitomo и Marubeni се свиват с около 10%.

Спадът в понеделник следва поражението от петък, когато Nikkei 225 и Topix паднаха съответно с над 5% и 6%.

При търговията в понеделник йената се засили до най-високото си ниво спрямо долара от януари и последно се търгуваше на 143.40.

Тайванският бенчмарк индекс (Taiwan Weighted Index) пада с почти 8%, докато австралийският S&P/ASX 200 губи 3,05%.

Kospi в Южна Корея се понижи с 8.1%, преди търговията да бъде спряна за 20 минути от 14.14 ч. Сеулско време поради прекъсвачи на борсата. Kosdaq, обхващащ компаниите с малка капитализация, падна с 11,71%.

Хонконгският индекс Hang Seng отбеляза най-малката загуба в Азия със спад от 0,22%, докато CSI 300 в континентален Китай се повиши с 0,24% - единственият основен азиатски индекс на положителна територия.

На този фон инвеститорите следят ключови данни за търговията от Китай и Тайван и очакват решения на централните банки от Австралия и Индия.

Секторът на услугите в Китай се разширява с по-бързи темпове за юли, като индексът на мениджърите по покупките в страната се покачва до 52,1 през юли спрямо 51,2 през юни.

Централната банка на Австралия започва своята двудневна среща за паричната политика в понеделник. Икономисти, анкетирани от Reuters, очакват тя да поддържа лихвените проценти стабилни на ниво от 4,35%, но пазарите ще следят изявлението на банкерите относно това дали все още обмислят повишаване.

Европейските пазари на акции също паднаха рязко в началото на сесията в понеделник, като глобалната волатилност продължава на фона на опасенията за задаваща се рецесия в САЩ, отбелязва CNBC.

Регионалният индекс Stoxx 600 губи над 3% към 10:40 българско време. Акциите на технологичните компании падат с около 5%, банковият сектор се понижава с 3,7%.

Слабият старт на основните европейски пазари идва и на фона на очакваните отчети за тримесечните приходи и печалби на Uniper, Infineon, Monte dei Paschi и Palantir Technologies.

В петък пазарите на акции в САЩ също паднаха рязко, тъй като много по-слабият от очакваното доклад за работните места за юли разпали опасенията, че икономиката може да изпадне в рецесия.

Nasdaq беше първият от трите основни американски индекса, който навлезе в територията на корекция, спадайки с над 10% от рекордния си връх. S&P 500 и Dow бяха съответно с 5,7% и 3,9% под историческите си върхове.

(Статията е обновена в 10:40 ч.)