Уорън Бъфет предизвика шок в света на инвеститорите през уикенда с новината, че разпродал близо половината от акциите си в Apple.

Конгломератът Berkshire Hathaway разкри в декларацията си за печалбите, че участието им в технологичния гигант е оценено на 84,2 милиарда долара в края на второто тримесечие или 49% по-малък дял за Оракула от Омаха.

В резултат на това акциите на технологичния гигант паднаха с над 7% в предпазарната търговия в понеделник, пише CNBC.

През второто тримесечие акциите на компанията се покачиха с 23% до рекорден връх на фона на подновения оптимизъм около възможностите на изкуствения интелект.

Въпреки положителните резултати, надхвърлящи прогнозите, милиардерът продаде 13% от дела си в Apple още през първото тримесечие, като посочи, че това е ход за спестяване на данъци предвид очакванията му, че правителството на САЩ ще повиши данъчната ставка, за да финансира нарастващия фискален дефицит.

Въпреки това размерът на продажбата през второто тримесечие може да означава, че данъците не са били единственият мотивиращ фактор.

Berkshire започна да купува акции през 2016 г. под влиянието на „инвестиционните лейтенанти“ на Бъфет Тед Уешлър и Тод Комбс. С течение на годините Оракулът от Омаха толкова се привърза към Apple, че увеличи драстично дела си, за да го превърне в най-големия за Berkshire, и нарече технологичния гигант втория по важност бизнес след клъстера застрахователни компании.

Акциите на Berkshire в Apple заемаха половината от портфейла му в определен период от време.

93-годишният легендарен инвеститор премина шеметен бум от продажби в последните месеци, разтоварвайки над 75 милиарда долара в акции през второто тримесечие и повишавайки активите на Berkshire до колосалните 277 милиарда долара, най-високо ниво за всички времена за конгломерата.

Уорън Бъфет започна да продава втория си по големина холдинг Bank of America още миналия месец, допълва CNBC.