Дори най-големият поддръжник на американската икономика се смущава от последните данни за работните места в САЩ.

Вероятността за рецесия в Щатите през следващите 12 месеца се е увеличила от 15% на 25%, заяви в неделя екип от икономисти на Goldman Sachs, ръководен от Ян Хациус, като обърна внимание на доклада за заетостта през юли, който изглеждаше "слаб във всички области", предава МarketWatch.

През изминалата година Хациус и колегите му постоянно омаловажават риска от икономически спад. Трудно е обаче някой да се чувства положително след проблемните данни за заплатите от петък, които отново разпалиха опасенията, че Федералният резерв няма да може да намали лихвените проценти достатъчно бързо, за да предотврати рецесия.

Сега Goldman очаква централната банка да намали разходите по заемите с 25 базисни пункта през септември, октомври и декември, въпреки че Хациус смята, че инвеститорите не трябва да се чувстват твърде притеснени, като посочва, че политиците наистина винаги могат да намалят по-агресивно, ако е необходимо.

"Предпоставката на нашата прогноза е, че ръстът на заетостта ще се възстанови през август и FOMC ще прецени, че намаляването с 25 базисни пункта е достатъчен отговор на евентуалните рискове от понижение. Ако грешим и докладът за заетостта през август е също толкова слаб, колкото и този през юли, то през септември вероятно ще се стигне до намаление с 50 б.п." - пише в доклада на Goldman.

Според икономистите също така има голяма вероятност слабите данни за броя на работните места през юли да се окажат еднократен случай, а не начало на "нова тенденция".

"Обикновено е грешка да се правят твърде много изводи от един доклад за работните места, ако няма голям шок, който внезапно да промени картината", казва Goldman, добавяйки, че голяма част от слабостите през миналия месец са били в резултат на временни, а не на постоянни съкращения.

Останалата част от Уолстрийт очаква по-рязък гълъбов обрат, като шансовете за намаление с 50 базисни точки през септември понастоящем са над 99% според инструмента CME FedWatch.

Изглежда, че инвеститорите също са притеснени от последните данни за работните места, като в петък акциите се сринаха. Фючърсите върху бенчмарковия индекс S&P 500 спаднаха с 2,8% в понеделник, а контрактите, свързани с технологичния Nasdaq 100 с 4,7%.

Nasdaq беше първият от трите основни американски индекса, който навлезе в територията на корекция, спадайки с над 10% от рекордния си връх. S&P 500 и Dow бяха съответно с 5,7% и 3,9% под историческите си върхове.