Световните фондови пазари са в плен на задълбочаващ се спад, което кара инвеститорите да се обърнат към един от най-точните в исторически план показатели, за да определят дали икономиката на САЩ е в рецесия.

Американските пазари на акции се понижават рязко по време на търговската сесия в понеделник, следвайки разпродажбите на азиатските и европейските пазари, водени от страховете за рецесия в САЩ. Днес японският Nikkei 225 падна с 12% в най-лошия си ден след краха на Черния понеделник през 1987 г. за Уолстрийт.

На този фон разпродажбите на Уолстрийт може да паднат с до 9% от най-високото си ниво за всички времена в зависимост от търговията в понеделник, посочва CNBC.

Така нареченото "правило на Сам" безотказно наблюдава, че началната фаза на рецесията е започнала, когато тримесечната плъзгаща се средна стойност на равнището на безработица в САЩ е поне с половин процентен пункт по-висока от 12-месечното дъно.

Изпитаният във времето показател, който е широко признат заради своята простота и способност бързо да отразява началото на рецесията, е кръстен на икономистката Клаудия Сам, когато е въведен за първи път през 2019 г.

По-слабият от очакваното доклад за заетостта през юли в петък официално задейства правилото на Сам. Данните накараха инвеститорите да се притеснят, че Федералният резерв изостава с намаляването на лихвените проценти, предизвиквайки рецесия.

Създателят на правилото обаче не е убедена в това.

"В момента не сме в рецесия - противно на историческия сигнал от правилото - но инерцията е в тази посока", казва самата Сам пред CNBC. "Рецесията не е неизбежна и има значителни възможности за намаляване на лихвените проценти."

В миналото Сам е работила във Федералния резерв на САЩ, а сега е главен икономист в New Century Advisors.

“Нашето разбиране за това, което се случва в момента, е толкова оспорвано и затова аз ще бъда първата, която ще го каже като човек, който има правило, прикрепено към името си - не разчитайте само на един инструмент”

Разширявайки своето виждане, Сам посочва потребителските разходи в САЩ, данните за производството и доходите на домакинствата като причини за предпазливост по отношение на неизбежността на рецесията.

"Това, което е много обезпокоително и което докладът за заетостта подчертава, е посоката на движение - именно, че инерцията не е добра. Насочваме се към това, което би било рецесионна динамика, и това трябва да бъде истински сигнал за събуждане", казва тя.

Миналата сряда политиците от централната банка на САЩ запазиха лихвените проценти на стабилно ниво, въпреки че председателят на Фед Джером Пауъл даде надежда на инвеститорите за намаляване на лихвите през септември.

Сам посочва, че последната серия от слаби икономически данни е поставила под въпрос решението на Фед.

По думите на Сам, Фед все още има голям лост, който да дръпне - т.е. има възможност да намали лихвените проценти с много пунктове и неколкократно, ако се наложи.

"Не е необходимо банкерите да го направят наведнъж, но те имат този лост, който да дръпнат и да намалят натиска върху икономиката на САЩ. Тя е в добро състояние - просто трябва да се намали напрежението", добавя експертът.

Не разчитайте само на един инструмент

Запитана дали има доказателства, че съмнителни пазарни сигнали са усложнили картината за процеса на вземане на решения от Фед, Сам отговоря: "Не можем да позволим съвършеното да бъде враг на доброто. Това е огромно предизвикателство по отношение на макроикономическото прогнозиране."

"Никога не разполагаме с всички данни, винаги искаме следващото съобщение, по-добра информация и затова всяко решение, което Фед ще вземе, ще трябва да бъде взето в условията на несигурност", казва още експертът.