Двама високопоставени служители на Федералния резерв са на мисия да успокоят пазарните сътресения, докато глобалната разпродажба на акции засилва очакванията, че централната банка на САЩ ще трябва да се намеси много по-агресивно в намаляването на лихвените проценти.

Остън Гълсби, президент на Фед в Чикаго казва пред CNBC, че Фед ще предприеме действия, за да "поправи" всяко влошаване на състоянието на американската икономика, за която той добавя, че не изглежда да е в рецесия.

"Задачата на Фед е много проста - максимална заетост, стабилизиране на цените и поддържане на финансовата стабилност. Това е, което ще постигнем". Той добавя, че ако има някакво "влошаване", "то ще бъде поправено".

Мери Дейли, президент на Фед на Сан Франциско, заяви на събитие в Хавай, цитиранa от Financial Times, че банкерите "ще направят необходимото", за да постигнат целите за ценова стабилност и заетост, но добави, че "преди да предприемем действия, ние разглеждаме цялата информация".

Пазарните сътресения се задълбочиха, след като в петък по-слабите от очакваното данни за пазара на труда доведоха до глобални опасения за рязко забавяне на американската икономика.

Гълсби уверява, че Фед не реагира на един набор от икономически данни, а държи отворени възможностите си по отношение на действията в областта на паричната политика.

"Няма да си връзваме ръцете за това какво трябва да се случи занапред, защото тепърва ще получаваме повече информация. Но ако не прегряваме, не би трябвало да затягаме или да сме рестриктивни."

Миналата седмица Фед запази основния си лихвен процент в диапазона между 5,25% и 5,5%, но даде сигнал, че първото му намаление може да стане още през септември.

Комбинацията от забавящия се пазар на труда и негативната реакция на борсите може да накара централната банка да действа по-агресивно, дори да доведе до евентуално двукратно намаление с 50 базисни пункта.

"FOMC [Федералният комитет по операциите на открития пазар] трябва бързо да се върне към "неутрална" позиция на политиката, в противен случай рискува да се завърти порочен кръг от слабост на пазара на труда, водеща до бавни разходи, водещи до по-нататъшна слабост на пазара на труда", казва пред FT Джей Брайсън, главен икономист в Wells Fargo. Той прогнозира намаление на лихвения процент с 50 базисни точки през септември и още едно намаление с 50 базисни точки през ноември.

В миналото Фед е обмислял спешно облекчаване на паричната политика, често в координация с други централни банки, в моменти на много тежки финансови затруднения или рязък икономически спад - като например в разгара на пандемията в началото на 2020 г.

"Наративът, че Фед ще отговори със спешен политически ход на това, което видяхме досега, е просто като писането в Twitter", пише Стивън Кели от Програмата за финансова стабилност на Йейлския университет в X.

"Много сме далеч от намаляване на лихвите между срещите, да не говорим за каквато и да е кредитна/пазарна интервенция", добавя той.

Гълсби също не вярва САЩ да са изпаднали в рецесия.

"Данните за работните места са по-слаби от очакваното, но все още не изглеждат като рецесия."

Дейли повтори, че FOMC е отворен за намаляване на лихвите на следващите си заседания, но "ако реагираме само на една точка от данните, почти винаги ще сгрешим". Тя отбеляза, че в юлския доклад са посочени голям брой временни съкращения и родени в чужбина служители, които се връщат на работа или навлизат на пазара на труда за първи път.

"Под капака на доклада за труда има малко повече място за увереност, че забавяме темпото, но не че падаме от скалата".