Бизнес лидерите в САЩ отричат нарастващата преднина на вицепрезидента Камала Харис пред кандидата на Републиканската партия Доналд Тръмп.

Това твърди основателката на компанията за стратегическо консултиране Fordham Global Foresight Тина Фордъм, която заяви пред CNBC, че клиентите ѝ все още залагат много на завръщането на бившия президент.

Според нея, институционални инвеститори, членове на управителни съвети и ръководители на компании продължават да гледат на Тръмп като на по-пробизнес кандидата и като на предпочитан от тях избор.

„Те все още предпочитат президентството на Тръмп и още смятат, че то ще се случи“, обясни Фордъм.

На този етап Харис се вижда с преднина от 2,6 пункта пред Тръмп в последната средна стойност на националните проучвания, съпоставени от FiveThirtyEight.

Тази преднина непрекъснато нараства, откакто тя беше обявена за кандидат-президент на демократите, след като Джо Байдън се отказа от надпреварата миналия месец. Въпреки това Фордъм заяви, че много бизнес лидери са предпочели да пренебрегнат резултатите.

„Победата на Харис определено не е включена в сметките. Много от участниците на Уолстрийт са инвестирали в завръщането на Тръмп в Белия дом“, допълва тя.

Тръмп се опитва да се възползва от съществуващата подкрепа от Уолстрийт след първия си мандат, който беше широко разглеждан като про-бизнес. Позицията на Харис по отношение на бизнеса се разглежда като по-малко ясна.

Фордъм обаче прави разграничение между предпочитанията на големите технологични компании и големите банки, от една страна, и корпорациите, от друга.

Последните, според нея „се застъпват“ за Камала Харис. „Те разчитат на феномена на свободната търговия и демокрацията в САЩ, който захранва глобалната корпоратовна сред през последните 30 години“, казва тя.

Бизнесът ще има възможност да се запознае с икономическата програма на Камала Харис в петък, когато тя ще представи плановете си в Северна Каролина.

Очакваните мерки включват първата по рода си федерална забрана за „корпоративно ценообразуване“ в хранително-вкусовата промишленост и евентуално отразяване на предложението на Тръмп за премахване на определени данъци.

Това се случва, след като в сряда опонентът ѝ представи икономическата си програма в същия щат, споделяйки плановете си за намаляване на данъците, реформиране на енергийната политика и намаляване на инфлацията.

Все пак, Фордъм очаква планът на Камала Харис да е оскъден откъм детайли, като кандидатът за президент заложи на стратегическа двусмисленост. „Колкото повече подробности дава кандидатът, толкова повече избиратели ще загуби“, смята консултантът.