Демократите откриха националното си събрание в Чикаго в понеделник, като изпратиха Джо Байдън. А след това президентът закри програмата, която значително изостана от графика, като официално предаде щафетата на вицепрезидента Камала Харис. Той обяви, че изборът на Харис за негов партньор през 2020 г. е „най-доброто решение, което съм взел през цялата си кариера“.

„Тя ще бъде президент, на когото нашите деца могат да гледат с надежда. Тя ще бъде президент, уважаван от световните лидери, защото тя вече е такава. Тя ще бъде президент, с когото всички ние можем да се гордеем. Тя ще бъде исторически президент, който поставя своя печат върху бъдещето на Америка“, каза Байдън.

Предаването на щафетата от негова страна демонстрира огромна промяна за демократите. Партията, която беше дълбоко разединена само преди месец, когато натискът върху Байдън да се оттегли от надпреварата се увеличи, се обедини отново в понеделник вечерта - зад Харис и срещу републиканския ѝ опонент Доналд Тръмп.

На първо място, демократите атакуваха бившия президент заради забраната на абортите, а в допълнение изтъкнаха правните му проблеми и поставиха под въпрос неговите морални устои. Според тях неговите политически убеждения ще бъдат от полза за богатите, докато тези на Харис ще служат по-добре на работещите хора.

„Гласуването е един вид молитва за света, който желаем за себе си и за нашите деца, а молитвите ни са по-силни, когато се молим заедно“, категоричен беше сенаторът от Джорджия Рафаел Уорнок, който е и пастор в църквата в Атланта, където някога е проповядвал Мартин Лутър Кинг младши.

Партията също така наблегна - в личен и исторически план - на потенциала на Харис да стане първата жена, спечелила президентския пост. Хилари Клинтън заяви, че макар да не е успяла да се справи преди осем години, иска внуците ѝ и техните внуци да знаят, че тя е била до Харис, когато „стъкленият таван“ най-накрая се счупи.

„Това е моментът, в който ще пробием“, категорична беше тя. „Бъдещето е тук.“

CNN извежда няколко акцента от първата вечер на Националната конвенция на Демократическата партия:

Поклон пред Байдън

Преди месец много демократи настояваха Байдън да си тръгне, но в понеделник вечерта те го посрещнаха по съвсем различен начин – с благодарности за десетилетията му на обществена служба, за личната му доброта и, не на последно място, за това, че предаде щафетата на Харис.

В собствената си реч, която започна след четириминутни овации, Байдън отправи духовито послание за подкрепа на Харис и Уолц, преди да посвети изказването си на познатата, язвителна критика към Тръмп и на подробно припомняне на законодателните постижения на неговата администрация. Настоящият президент не забрави и акцента си върху гнева, обхванал страната през 2020 г., по време на глобална пандемия и сблъсъци на расова основа.

Фокус върху правото на аборт

Сред най-запомнящите се моменти от първата вечер на конгреса бяха и тези, в които демократите обвиниха Тръмп, че е назначил консервативни съдии от Върховния съд, помогнали за отмяната на защитата на правата на абортите от решението „Роу срещу Уейд“ - в резултат на което в отделните щати се появиха различни закони за репродуктивните права.

Аманда Журавски, жена от Тексас, която е претърпяла животозастрашаващи усложнения по време на бременността, но не е могла да направи аборт в управлявания от републиканците щат, беше категорична, че американците „трябва да гласуват така, сякаш животът им зависи от това, защото той зависи“.

Кейтлин Джошуа, жена от Луизиана, на която е отказана здравна помощ след спонтанен аборт в друг щат с почти пълна забрана на абортите, пък акцентира, че „никоя жена не трябва да преживява това, което аз преживях, но твърде много жени го преживяват“.

Подкрепата за правото на аборт е най-силната тема на демократите на изборите след отмяната на решението „Роу срещу Уейд“ преди две години.

„Доналд Тръмп се хвали, че отнема конституционно право на всяка жена, на всяко момиче в нашата страна“, заяви губернаторът на Кентъки Анди Бешир. „Ето защо трябва да откъснем всякаква възможност той някога отново да стане президент“.

Демократите омаловажават войната в Газа

Малко са въпросите, които разделят повече демократите - по възраст, по идеология, понякога и по идентичност - от продължаващата война на Израел в Газа.

В Чикаго Байдън беше този, който говори най-обстойно за ситуацията там, като изрази съчувствие към всички участници - от израелците, убити от Хамас на 7 октомври 2023 г., до цивилните в Газа сега.

„Тези протестиращи на улицата имат право“, каза той. „Много невинни хора са убити и от двете страни.“

Забележките на Байдън дойдоха на фона на антивоенни протести, изпълнили улиците около конгреса, но конфликтът в Газа почти не бе споменат от повечето оратори в първия ден. Пропалестински гласове отсъстваха, както и до голяма степен споменавания на подкрепата за Израел или осъждане на антисемитизма, който се появи по време на някои протести. Съвсем очаквано демократите не виждат особени изборни ползи в това да подчертават тези теми.

Фокус върху „Проект 2025“

Сенаторът от щата Мичиган Малъри Макмороу представи на сцената програмата „Проект 2025“ на консервативната Heritage Foundation, обвързвайки Тръмп с това, което тя определи като „републикански план за втори мандат на Тръмп“.

Макар че бившият президент се отрече от него, демократите представят „Проект 2025“ - наръчник от 900 страници за втори мандат на Тръмп, изготвен отчасти от шестима бивши секретари на кабинета му и поне 140 души, работили в администрацията му, като негова официална програма. Според демократите тя предвижда Тръмп да използва като оръжие Министерството на правосъдието и да „превърне ФБР в своя лична полиция“.

„Това не е начинът, по който се работи в Америка“, категорична беше Макмороу. „Това е начинът, по който се работи в диктатурите. И точно това имат предвид Доналд Тръмп и неговите слуги: разширяване на президентските правомощия, каквото никой президент не е имал и не би трябвало да има“.