Тази седмица демократите ще запишат една от най-дръзките силови игри в съвременната политическа история, тъй като се събират на конвенция, която набързо беше пренастроена, за да се опита да изведе Камала Харис до исторически президентски мандат.

Тя се очаква да започне с преклонение пред президента Джо Байдън, който ще говори в понеделник вечерта пред тълпа, благодарна, че със закъснение се съгласи да предаде щафетата. Но моментът ще бъде сладко-горчив за 81-годишния президент, който, въпреки продуктивния си мандат, беше притиснат от лидерите на собствената си партия да се откаже от кандидатурата си за преизбиране.

Миналия месец, когато обяви оттеглянето си от надпреварата, Байдън каза на американците: „Историята е във вашите ръце. Силата е във вашите ръце. Идеята за Америка е във вашите ръце“. Отговорът на партията му беше бързо обединение зад 59-годишната Харис, като по този начин надеждите на някои активисти за надпревара за наследник на Байдън между изгряващите звезди на партията бяха попарени. С Харис и губернатора на Минесота Тим Уолц начело на новата си листа демократите сега се надяват да осуетят завръщането в Белия дом на Доналд Тръмп на фона на паниката от перспективата за втори мандат, който той планира да посвети на „възмездието“.

Републиканците напуснаха конгреса си в Милуоки преди месец, убедени, че се насочват към категорична победа под ръководството на кандидат, който излезе окървавен от опит за убийство, но непокорен. В този момент Националната конвенция на Демократическата партия се очертаваше като мрачна прощална церемония за един застаряващ президент, който губеше от Тръмп в ключови щати. Но Харис изпрати тласък на вдъхновение и радост в партията си, заздравявайки някои от потенциално катастрофалните разцепления в коалицията на настоящия президент.

Тя дръпна с малка преднина пред Тръмп в някои национални проучвания и възстанови многобройните пътища за демократите да си осигурят 270-те електорални гласа, необходими за спечелването на Белия дом. Промяната на настроенията при демократите е изумителна, макар че най-големите изпитания за Харис тепърва предстоят.

„На първо място, доскоро вие говорехте за номинация за преизбиране, за реноминация. А сега говорите за нещо съвсем различно“, коментира пред CNN Джей Би Прицкер, губернатор на Илинойс от Демократическата партия. „Това е кандидат, който енергизира партията по начин, който не съм виждал със сигурност от 2008 г. насам“.

Преформулирането на надпреварата остави Тръмп, който се стреми да стане едва вторият президент с един мандат, спечелил втори, дезориентиран и жадуващ за битката си с Байдън, чиито надежди се разпаднаха след катастрофалното му представяне на дебата през юни. Кандидатът на Републиканската партия избухна в поредица от неспокойни изяви, които накараха партийните стратези да се отчаят и да го молят да се съсредоточи.

В същото време Харис все още не се е сблъсквала с трудни въпроси по време на нережисирано събитие, но успя да се представи като двигател на промяната в надпреварата, въпреки че прекара четири години, играейки ключова роля в непопулярното президентство на Байдън.

Демократите знаят, че „историята“ е в техните ръце

Късният опит на партията да спаси това, което според мнозина официални лица е най-решаващият избор от едно поколение насам, е изпълнен с рискове.

Демократите са поверили съдбата си в ръцете на вицепрезидент, който не е смятан за една от най-силните политически сили на партията си. Забележително за партиен кандидат е, че Харис все още не е спечелила нито един глас за президент.

Тя приключи първата си кампания през 2019 г. преди събранията в Айова и този път претендира за номинацията чрез акламация след виртуално поименно гласуване на делегатите, а не в първично състезание. На 10 септември ѝ предстои решаващ дебат с Тръмп, а способността ѝ да поддържа темпото на кампанията може да бъде поставена под условие в бъдещи телевизионни интервюта.

Демократите се събират под историческата сянка на конгреса в Чикаго през 1968 г., когато насилието на активистите, предизвикано от войната във Виетнам, предава нелицеприятен образ на партията пред американците, които в крайна сметка прегръщат посланието на републиканците за законност и ред. Съществуват и други паралели с този съдбовен конгрес - на него присъства вицепрезидентът на демократите Хюбърт Хъмфри, който се опитва (и в крайна сметка не успява) да спечели изборите, след като действащият президент (Линдън Б. Джонсън) е принуден да се оттегли от надпреварата за преизбирането си.

През следващата седмица отново се очакват демонстрации, особено сред пропалестинските поддръжници, които преследват Байдън заради подкрепата му за Израел, след като десетки хиляди цивилни бяха убити във войната в Газа. Не е ясно обаче дали прогресивните и арабско-американските избиратели, които регистрираха протестни гласове срещу Байдън на първичните избори - особено в ключовия щат Мичиган - ще представляват подобна заплаха за надеждите на Харис през ноември.

В речта си в четвъртък вечерта Харис ще бъде подложена на изключителен натиск да се представи на американците, които все още не са запознати с нейния живот и идеи. Именно тук обръщението на Байдън в понеделник ще бъде от особено значение, тъй като той предава политическите юзди на партията, въпреки че все още е президент. А Харис превръща кампанията на Демократическата партия от фокусирана върху миналото, в насочена към бъдещето.

За да подсилят този завой, демократите ще се обърнат към бившия президент Барак Обама във вторник вечер. Двадесет години след като той изгря на сцената като неизвестен законодател от Илинойс с наелектризираща реч на конгреса и почти осем години след като напусна Белия дом, партията отново ще прибегне до реторичните умения на 44-ия президент.

Харис едва ли е сгрешила, като иска да вдъхне на демократите дух на оптимизъм и надежда в стила на Обама. Един разтърсващ конгрес би могъл да внуши усещане за единство и да ѝ даде тласък в социологическите проучвания преди последната фаза на надпреварата.

Харис, която се възползва от сравнението между поколенията - 81-годишният Байдън и 78-годишният Тръмп - представя новата си кампания като борба за бъдещето на Америка на фона на исторически възможности: Ако бъде избрана през ноември, тя ще бъде първата чернокожа жена президент и първият държавен глава от индийски произход. На бурен митинг във Филаделфия по-рано този месец, на който представи Уолц като свой партньор, Харис вкорени свободата в призива си към избирателите - на икономическите възможности, репродуктивните и избирателните права, както и „правото да бъдем защитени от насилие с оръжие“.

„Тим и аз имаме послание към Тръмп и другите, които искат да върнат времето назад по отношение на нашите основни свободи: Ние няма да се върнем назад“, каза тя.

Едновременно с това, Харис, бивш прокурор и главен прокурор на Калифорния, която вкарва зад решетките финансови и сексуални престъпници, сама по себе си е ново послание срещу Тръмп, който е обвиняван четири пъти и очаква присъда, след като беше осъден по едно от тях.

„Заех се с престъпници от всякакъв вид - хищници, които злоупотребяваха с жени, измамници, които мамеха потребителите и нарушаваха правилата за собствена изгода. Затова ме чуйте, когато казвам: Познавам типа на Доналд Тръмп“, акцентира тя във Филаделфия.

И засега тактиката на Харис работи. Две социологически проучвания, публикувани в навечерието на конгреса - от CBS News/YouGov и ABC News/The Washington Post/Ipsos - показаха, че вицепрезидентът има малка преднина пред кандидата на републиканците. А проучванията в спорните райони показват, че Харис е конкурентоспособна в задължителните за спечелване „сини стени“ Уисконсин, Мичиган и Пенсилвания. Тя също така е отворила множество нови пътища към Белия дом, включително през щатите от Слънчевия пояс, които изглеждаха затворени, когато Байдън беше кандидат.

И все пак Харис е едва в началото на сблъсъка с Тръмп, който е показал, че е готов на всичко - включително да разклати демократичните устои - за да спечели властта. Бившият президент например започна да нарича смяната на Байдън с Харис противоконституционен „преврат“, което поражда опасения, че създава предпоставки за оспорване на други демократични избори, ако загуби през ноември.