Една от най-големите поп звезди в света открито заяви подкрепата си за кандидата на демократите в САЩ, казвайки, че ще гласува за Камала Харис за президент.

Суифт, чиито милиони предани фенове са известни като Swifties, направи съобщението в Instagram, придружавайки го със своя снимка, на която е с котка, малко след края на президентския дебат между Харис и бившия президент Доналд Тръмп, кандидатът на Републиканската партия.

„Гласувам за @kamalaharris, защото тя се бори за правата, които смятам, че се нуждаят от воин, който да ги защити“, написа тя в Instagram, където има 283 милиона последователи. „Мисля, че тя е твърд и талантлив лидер и вярвам, че можем да постигнем много повече в тази страна, ако бъдем водени от спокойствие, а не от хаос.“

Тя подписва публикацията с „Childless Cat Lady“, препратка към коментари, направени от вице-партньорът на Тръмп Джей Ди Ванс. Той каза пред Fox News през 2021 г., че САЩ се управляват от „бездетни дами-котки, които са нещастни от собствения си живот и изборите, които са направили, и затова искат да направят нещастна и останалата част от страната.”

Говорителят на Тръмп Каролайн Ливит каза, че подкрепата на Суифт е още едно доказателство, че демократите са партията на богатите и елита. „Президентът Тръмп ще продължи да се бори за забравените мъже и жени в тази страна“, каза Ливит, цитиран от The Wall Street Journal.

Суифт подкрепи президента Байдън на изборите през 2020 г. Това беше първият път, когато певицата публично подкрепи кандидат за президент.

Тя не казва на феновете си за кого да гласуват, като ги съветва сами да направят проучването.

Екипът на Харис препубликува публикацията на Суифт на страницата на кампанията ѝ в Instagram със следните думи: “Kamala is ready for it” - препратка към песен от албума „Reputation“ на певицата.

Много от феновете на поп звездата не изчакаха подкрепата ѝ за Харис да стане официална. Те вече са сформирали Swifties for Kamala - коалиция от почитатели, които събират пари и насърчават хората да се регистрират, за да гласуват, пише WSJ.

През август Тръмп публикува фалшива снимка на Суифт, облечена като чичо Сам, заобиколена от думите: „Тейлър иска да гласувате за Доналд Тръмп“.

„Приемам!“, написа Тръмп в своята социална мрежа Truth Social, сякаш го приемаше за истина.

Суифт казва в публикацията си в Instagram във вторник, че фалшивите снимки предизвикват нейните страхове относно опасностите от разпространение на дезинформация.

„Това ме доведе до заключението, че трябва да бъда много прозрачна относно действителните си планове за тези избори като гласоподавател“, пише тя. „Най-лесният начин за борба с дезинформацията е с истината.“

Кандидатът за вицепрезидент на Харис Тим Уолц изглежда е Swiftie, или поне децата му са. Веднъж той написа в X, че се опитва да купи билети за концерт на Суифт, публикувайки снимка на своята прозяваща се котка: „Афтън, след като прекара цял ден онлайн и не получи билети за Тейлър Суифт“, написа той.

В деня на един от концертите в Минеаполис той попита в X: „Въпрос към всички татковци, които чакат децата си след концерта на Тейлър Суифт: Какво слушате в колата?“

Суифт каза, че е окуражена от избора на Харис на Уолц за неин кандидат, изтъквайки неговите усилия относно правата на LGBTQ+, ин витро оплождането и „правото на жената на собственото ѝ тяло“.

Суифт, която издаде първия си албум като тийнейджър през 2006 г., не е оповестявала политическите си възгледи през по-голямата част от кариерата си. Това се промени през 2018 г., когато тя обяви в Instagram, че няма да гласува за Марша Блекбърн, републиканка, която се кандидатира за сенатско място в Тенеси, където Суифт има дом. Блекбърн спечели изборите.

През 2020 г. тя обяви, че гласува за президента Байдън и вицепрезидента Харис, също в публикация в Instagram.

Документалният филм на Суифт от 2020 г. „Мис Американа“ разказва за това как екипът на Суифт се притеснява, че политическите изказвания, конкретно откритото говорене срещу Блекбърн, по това време подкрепена от Тръмп, ще отблъснат феновете и ще застрашат нейната безопасност.

„Трябва да съм от правилната страна на историята“, казва им тя.

Миналата година Eras Tour на Суифт събра феноменалните над $1 милиард - първото турне, постигнало такива приходи. Тя беше обявена за Личност на годината на списание Time през 2023 г., появявайки се на корицата през декември с котката си около врата.

През август три концерта от Eras Tour във Виена бяха отменени, след като властите казаха, че са арестували тийнейджъри, за които се твърди, че са планирали да връхлетят фенове извън залата и да използват ножове и експлозиви, за да убият възможно най-много почитатели.