Кандидатът за президент на САЩ Камала Харис и нейният вицепрезидент, губернаторът Тим Уолц, са звездите в Чикаго в понеделник до четвъртък, когато се провежда Националният конгрес на Демократическата партия

Това е историческо събитие, тъй като Камала Харис вече официално си осигури номинацията за президент, превръщайки се първата цветнокожа жена, спечелила номинацията на голяма партия.

Очаква се редица холивудски представители да пристигнат във Ветровития град, сред тях Ума Търман, Ивет Никол Браун, Антъни Андерсън, Бъси Филипс, Дейвид Крос и Данай Гурира. Актрисата Джулия Луис-Дрейфус също намекна пред The Times, че ще присъства на DNC в подкрепа на Харис и добави, че планира да се включи „допълнително“ в кампанията ѝ, пише Euronews.

Значимостта на нейната поява на събитието не е случайна, тъй като една от знаковите ѝ роли е във Veep – фантастична политическа комедия на HBO, създадена от шотландския сатирик Армандо Янучи. Сериалът, разказва историята на вицепрезидентката на САЩ Селина Майер, а главната роля донесе на Луис-Дрейфус шест награди „Еми“.

И макар че поредицата приключи през 2019 г., интерсът на зрителската аудитория към нея се повиши, след като Камала Харис стана титулярен кандидат за Белия дом след оттеглянето на Джо Байдън.

Луис-Дрейфус заяви, че сериалът е акцентирал на факта, че жените кандидати винаги са по-проверявани и следени от колегите си мъже.

„Това е реалността и ние я използвахме в наша полза. Има епизод, в който предлагат на Селина да започне речта си с „Като жена, аз…“, а тя отговаря: „Не мога да се определя като жена! Мъжете мразят това, а жените, които мразят жените, също. Според мен, такива са повечето жени.“ Така че, да, използвахме това като храна за нашите сценарии.“, обяснява актрисата пред The Times.

Въпреки че досега в Белия дом никога не е имало жена президент, телевизионната фикция отдавна е надминала реалността.

Най-ранният пример е още преди 100 години в нямата научно-фантастична комедия от 1924 г. „The Last Man on Earth“, в която жена е президент на САЩ, но това е по-скоро необходимост, отколкото избор, тъй като във филма всички възрастни мъже умират от рядко заболяване.

Оттогава има много филми и сериали, представящи жена президент на САЩ – включително Ърнестин Бариер в научнофантастичния филм „Project Moon Base“ (1953 г.); Поли Берген в „Kisses for my President“ (1964 г.); Пати Дюк в ситкома „Hail to the Chief“ от 1985 г.; Тереза Барнуел, която играе Хилари Клинтън като президент в епизод на „Sliders“ (1995 г.); Натали Портман в комедията на Тим Бъртън „Mars Attacks!“ от 1996 г. ; Глен Клоуз в ролята на технически действащ президент в „Air Force 1“ от 1997 г.; и Кристина Апългейт в ролята на държавния глава на САЩ в комедията „Mafia!“ от 1998 г.

Броят на мъжете в Овалния кабинет е непропорционално по-голям в сравнение с (предимно белите) жени, заемали този пост по телевизията в последните години, като много от тях се издигат след оставка или смърт на държавния глава.

И макар че в научнофантастичните продукции жените президенти са повече отколкото във всеки жанр, може би реалността ще навакса това още през ноември тази година. Кой знае?

Ето кои са най-запомнящите се жени президенти на САЩ в киното и телевизията от 2000 г. насам.

Джина Дейвис като Макензи Алън в „Commander in Chief“ (2005)

Макензи Алън е бивш конгресмен и независима политическа фигура, избрана за вицепрезидент в листата на републиканеца Теди Бриджис, който обаче умира от мозъчна аневризма.

Няколко влиятелни мъже се опитват да я свалят от наследения пост, но тя остава непоколебима и се налага като една от най-добрите жени-президенти на екрана.

Джина Дейвис получи „Златен глобус“ за най-добра актриса за ролята си на първата жена президент.

Тя коментира пред The Hollywood Reporter, че изиграването на такава емблематична роля „означава много“ за нея, тъй като смята, че е важно както за момичетата, така и за момчетата да виждат силни жени на екрана.

Чери Джоунс като Алисън Тейлър в „24 Redemption“ (2008)

В хитовия сериал на Fox Чери Джоунс е в ролята на Алисън Тейлър, която не отстъпва пред исканията на терористите въпреки убийството на сина ѝ.

Актрисата твърди, че образът не е базиран на Хилари Клинтън, а по-скоро е „комбинация от Елинор Рузвелт, Голда Майер и Джон Уейн“.

Алфре Уудърд като Констанс Пейтън в „State of Affairs“ (2014)

Сериалът „State of Affairs“ на NBC продължи само един сезон, като проследяваше анализатора на ЦРУ Чарлстън (Катрин Хейгъл), която представя ежедневния брифинг на Констанс Пейтън, първата афроамериканка, президент на САЩ.

Уудърд внася много сериозност в ролята и казва пред Huffington Post:

„С Констанс Пейтън имах голямото предизвикателство да разбера каква би трябвало да бъде първата жена президент от афроамерикански произход. Трябваше да намеря предистория, реална вероятност за това как тя е стигнала дотам.“

Села Уорд като Елизабет Ланфорд в „Independence Day: Resurgence“ (2016)

Села Уорд е в ролята на Елизабет Ланфорд, президент на САЩ, която е загубила цялото си семейство при първата атака на извънземните.

По волята на съдбата тя трябва да ръководи страната през второто нашествие и за съжаление героинята ѝ не издържа до края.

Не най-добрият финал за това, което изглежда като като жена президент със силни лидерски качества и ограничено екранно време.

Робин Райт като Клеър Ъндърууд в „House of Cards“ (2017)

В края на петия сезон на драмата на Netflix Франк (Кевин Спейси) и Клеър Ъндърууд се кандидатират за Белия дом – и Клеър полага клетва като президент, след като Франк подава оставка в облак от скандали.

Сюжетната линия беше въведена, тъй като се наложи сериалът да бъде пренаписан, след като Кевин Спейси напусна сериала в не по-малко скандална ситуация.

Елизабет Марвел като Елизабет Кийн в „Homeland“ (2017)

Елизабет Кийн, сенатор от Ню Йорк, е избрана за президент във финала на шести сезон на „Homeland“.

Тя е принудена да се оттегли от поста в следващия сезон, и то задължително, тъй като е подозрителна към ЦРУ, след като оцелява след опит за убийство.

„В този момент, при това, което се случва в нашия свят, за мен е голяма чест да играя жена президент“, казва Марвел пред The Wrap през 2018 г. „Също така много ценя това, че не я представиха просто като добродетелна героиня. Тя беше много сложна личност.“

Белами Йънг като Мели Грант в „Scandal“ (2017)

В края на шестия сезон на драмата на ABC Мели Грант полага клетва като 45-ия президент на САЩ.

Представена като борец и защитник на жените, тя назначава Оливия Поуп (Кери Уошингтън) за началник на кабинета си и се предполага, че Поуп ще заеме нейното място след края на мандата ѝ.

Чарлийз Терон като Шарлот Фийлд в „Long Shot“ (2019)

В тази изненадващо свежа романтична комедия, Сет Роугън е журналист, който се събира с бившата си детегледачка, която сега заема поста държавен секретар.

Тя е всичко, което той не е (успяла, богата), но все пак решава да го наеме като автор на речи, след като става президент.

После двамата се женят, а когато тя полага клетва като първата жена президент, той става „първият господин“, тъй като е приел фамилията ѝ.

Джоди Балфур като Елън Уейвърли Уилсън в „For All Mankind“ (2019)

В научнофантастичната драма на Apple TV+ астронавт става сенатор, а по-късно и президент на САЩ. А освен това е и хомосексуална – за първи път жена президент е част от ЛГБТК+ общността.

„Като представител на „втория пол“ през целия си живот, действайки в Овалния кабинет, имах чувството, че си представям един по-истински и по-красив свят, за който вярвам, че много от нас копнеят“, казва Балфур пред The Hollywood Reporter.

Мерил Стрийп като Джени Орлин в „Don't Look Up“ (2021)

В тромавата, но приятна апокалиптична политическа сатира на Netflix не кой да е, а Мерил Стрийп се превъплъщава в образа на президентката Джени Орлин, която не иска да повярва, че към Земята се е насочил голям астероид.

Очевидно, вдъхновена от Хилъри Клинтън и Доналд Тръмп, героинята далеч не е благородна, тъй като предпочита да използва това търговска цел и да заграби милиони в лицето на глобалната катастрофа, вместо да се вслуша в научните факти (във филма те са представени от Лео Ди Каприо, който влиза в ролята на вглъбен в астрономията учен).

Поуката от историята в края е, че фактите имат значение и понякога е добре президентите (мъже или жени) да се вслушат в мнението на другите.

Жените президенти на екран не винаги разполагат с най-добрите сценаристи и със сигурност може да се желае още в някои ситуации. А дали животът ще подражава на телевизонната реалност и в Овалния кабинет ще видим дама – остават по-малко от 80 дни, за да разберем...