Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис и бившият президент Доналд Тръмп се сблъскваха по въпросите на икономиката, абортите, външната политика, размера на поддръжниците им по време на митинги и други лични нападки в дебата, организиран от ABC News и излъчван на живо от всички големи американски телевизионни новинарски мрежи.

В началото на първата си официална среща Тръмп и Харис се ръкуваха - формалност, която Тръмп и президентът Байдън пропуснаха в дебата си през юни. Харис, облечена в тъмен костюм, отиде от страната на Тръмп на сцената и се представи, казвайки: „Камала Харис“.

„Вие не се кандидатирате срещу Джо Байдън, а срещу мен“, заяви Харис по-късно, подчертавайки колко драстично се е променила надпреварата след напускането на президента Байдън след катастрофалното му представяне в дебата с Тръмп през юни.

Ето пет ключови момента от дебата Харис-Тръмп:

Икономиката

Двамата кандидати бързо започнаха остър обмен на мнения относно икономиката, като Харис се обяви за застъпник на средната класа, а Тръмп рекламира тарифните си планове. Той я разкритикува за това, че е наблюдавала периода на рязка инфлация, която е намаляла, но е оставила много американци неспокойни.

Тръмп настоя, че е ръководил силна икономика преди Covid пандемията. „Тя е марксистка“, каза той за Харис. „Всички знаят, че тя е марксистка. Баща ѝ е професор марксист по икономика.

Докато Тръмп говореше, Харис продължаваше да го гледа, клатейки глава. Тя каза, че той ще предостави данъчни облекчения само за милиардери и корпорации. „Доналд Тръмп няма план за вас“, каза Харис.

Тя се фокусира върху бъдещето, рекламирайки своя план за изграждане на това, което тя нарича „икономика на възможностите“ - общ термин, обхващащ всички нейни политики, от повече помощ за родители и купувачи на жилища до забрана за повишаване на цените.

"Вярвам в амбицията, в стремежите и мечтите на американския народ. Ето защо аз имам представа и план за построяването на това, което наричам икономика на възможностите", заяви Камала Харис.

"Вижте, икономиката ни е ужасна заради инфлацията, която е известна като унищожителя на държави. Хората не могат да отидат да си вземат зърнени продукти, бекон, яйца или каквото и да е. Хората в нашата страна са в изключително лошо положение заради това, което те направиха. Те унищожиха икономиката", каза Доналд Тръмп по отношение на правителството на Джо Байдън.

Търговската битка с Китай

Относно политиката към Китай Тръмп защити скорошните си обещания за увеличаване на търговските мита, включително общи мита от 10% до 20% и допълнителни мита от 60% до 100% за Китай.

„Другите държави най-накрая ще ни се отплатят за всичко, което сме направили за света, след 75 години“, каза бившият президент, добавяйки, че администрацията му е взела „милиарди долари” от Китай.

Той също така посочи, че администрацията на Байдън-Харис поддържа повечето от митата, въведени от неговото правителство.

В допълнение към запазването на повечето от митата на Тръмп, администрацията на Байдън през май повиши митата върху китайски стоки на стойност 18 милиарда долара, включително полупроводници и електрически превозни средства, припомня CNBC.

Отговаряйки на въпрос относно предложените от него увеличения на митата, Тръмп омаловажи опасенията, че политиката ще доведе до повишаване на цените за американските потребители.

„Това, което ще се случи е по-високи цени за Китай и всички страни, които ни мамят от години“, каза той.

Междувременно Харис използва времето си в дебата, за да заяви, че администрацията на Тръмп е била твърде слаба по отношение на Китай.

„Нека изясним, че администрацията на Тръмп доведе до търговски дефицит, един от най-високите, които някога сме виждали в историята на Америка“, каза Харис.

„По време на президентството си Доналд Тръмп в крайна сметка продаваше американски чипове на Китай, за да им помогне да подобрят и модернизират армията си“, каза тя в очевидно позоваване на усилията на настоящата администрация да ограничи достъпа на Китай до модерни полупроводници.

„Политиката към Китай трябва да гарантира, че САЩ ще спечелят конкуренцията в 21-ви век“, каза Харис и допълни: „Това изисква фокусиране върху отношенията с нашите съюзници, фокусиране върху инвестиране в базирана в САЩ технология, така че да спечелим надпреварата в AI, в квантовите изчисления, фокусиране върху това, което трябва да направим, за да подкрепим работната сила на Америка.“

Войните в Украйна и Близкия изток

"Искам да спра войната. Искам да спася животи", каза Доналд Тръмп по отношение на конфликта в Украйна.

Тръмп, който често рекламира връзката си с руския президент Владимир Путин, твърди, че може да говори и с Путин, и с украинския президент Володимир Зеленски и да разреши конфликта, без да предлага никакви подробности как ще стане това това.

"Ако Доналд Тръмп беше президент, сега Путин щеше да седи в Киев", заяви Камала Харис.

Тя похвали работата на САЩ и съюзниците от НАТО по отношение на подкрепа на Украйна, и каза на Тръмп: „Вие обожавате силните мъже, вместо да се интересувате от демокрацията“.

За конфликта в Газа Харис каза, че "трябва да приключи незабавно“. „Начинът за приключването му е сделка за спиране на огъня, необходимо е също заложниците да бъдат спасени", добави тя.

"Тя мрази Израел. Ако тя стане президент, смятам, че Израел няма да съществува след две години", заяви Тръмп.

"Това е абсолютно невярно. През цялата си кариера и през целия си живот съм подкрепяла Израел и израелците", каза в отговор Харис.

Имиграцията

Насочвайки се към една от ключовите за предизборната му кампания – имиграцията, Тръмп каза, че в САЩ са били допуснати много хора от затвори и заведения за хора с психични отклонения.

"Губим страната си, ставаме провалена нация", каза Тръмп, имайки предвид хората, които проникват незаконно на територията на САЩ.

Тръмп изрази невярното твърдение, че мигрантите изяждат голям брой домашни любимци в Спрингфийлд, Охайо. „В Спрингфийлд те ядат кучетата“, каза Тръмп, повтаряйки интернет конспирация за хаитянски имигранти, която беше развенчана от големи новинарски организации. "Те ядат котките", допълни Тръмп.

Водещият Дейвид Мюър каза на Тръмп, че това не е вярно. Харис пък поклати глава и се засмя, докато Тръмп продължи да повтаря лъжата, която беше изречена тази седмица и от неговия вицепрезидент – сенатор от Охайо Джей Ди Ванс.

„Те ядат домашните любимци на хората, които живеят там“, каза Тръмп.

Според CNN Тръмп е направил 30 неверни твърдения по време на дебата, докато Харис - едно.

Абортите

Поставен на горещия стол за аборта, Тръмп каза, че въпросът е най-добре да бъде оставен на щатите, но не каза дали ще наложи вето на национална забрана на процедурата като президент. „Няма да ми се наложи“, заяви Тръмп, предполагайки, че никога няма да получи достатъчно подкрепа, за да премине през Конгреса.

Абортът е основен въпрос за много гласоподаватели след решението на Върховния съд от 2022 г. за отмяна на знаковото решение от 1973 г. по делото "Роу срещу Уейд". Миналия месец Тръмп предположи, че ще подкрепи мярка за гласуване, която ще отмени шестседмичната забрана на абортите във Флорида, но след това отхвърли това изявление на фона на критики от страна на активисти против абортите.

Харис каза, че решението на Върховния съд е предизвикало забрани в много щати, говорейки за жени, които не са могли да получат грижи при спонтанни аборти или след изнасилване. „Доналд Тръмп със сигурност не трябва да казва на една жена какво да прави с тялото си“, каза тя.

Лични нападки

В опит да изнерви Тръмп, Харис заяви: „Хората започват да напускат митингите му рано от изтощение и скука.“

Тръмп, който отдавна се гордее с мащабните си митинги, отговори раздразнително, че хората не посещават тези на Харис. „Хората не напускат моите митинги“, каза той. „Това са най-големите, най-невероятните митинги в историята на политиката.“

Запитан дали ще признае, че е загубил изборите през 2020 г., Тръмп каза: „Не, изобщо не го признавам“, каза той. Харис пък заяви, че Тръмп е бил „уволнен от 81 милиона души“.

Според The Wall Street Journal 59-годишната Харис, първата цветнокожа жена-кандидат за президент е поставила 78-годишния бивш президент Доналд Тръмп в отбранителна позиция в първия им президентски дебат.

Представянето на Харис ѝ спечели едно от най-желаните одобрения - това на мегазвездата Тейлър Суифт, която публикува в Instagram, че ще гласува за вицепрезидента.

Остава неясно дали Харис и Тръмп ще проведат нов дебат.