Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп вероятно ще издигне търговската си война и политиките си за икономическо разединение на нови нива, ако бъде избран за втори мандат в Белия дом, коментират експерти пред CNBC.

Въпреки че настоящият президент Джо Байдън също постави стратегическата конкуренция с Китай на преден план в икономическата си политика, икономисти и експерти по търговия до голяма степен са обединени, че Тръмп ще разкъса още повече отношенията и ще дестабилизира търговските баланси между двете най-големи икономики в света.

„Победа на Тръмп е много вероятно да засили търговските и икономическите враждебни отношения между САЩ и Китай, а оттам и търговското и финансовото разединение между двете страни“, смята Есвар Прасад, професор по икономика в Cornell University.

Очаква се Тръмп да се изправи срещу досегашния вицепрезидент Камала Харис, след като Байдън се отказа от надпреварата и изрази подкрепа за нея. Според Прасад и други експерти подходът на Харис към Китай вероятно ще бъде подобен на този на Байдън.

„Въпреки че и Тръмп, и Байдън заемат протекционистка позиция, техните стратегии и тактики се различават значително“, обяснява Прасад, който преди това е бил ръководител на отделите за Китай и финансови изследвания на Международния валутен фонд. „Тръмп разчиташе на митата, за да не допусне внос от Китай. Байдън - макар да запази тези мита и дори да ги увеличи за някои видове внос - се съсредоточи повече върху ограничаването на достъпа на Пекин до трансфера на технологии и компютърни чипове“.

„Човек на тарифите“

Най-голямото отклонение на Тръмп от търговската политика от времето на Байдън вероятно ще бъдат митата, наложени на Китай. Самопровъзгласилият се за „човек на тарифите“ постави началото на търговската война с Пекин по време на първия си мандат. Той наложи серия от мита върху китайски внос на стойност 250 млрд. долара, без да се съобрази с предупрежденията, че налозите ще повишат цените и ще навредят на потребителите.

След като победи Тръмп през 2020 г., Байдън запази митата на предшественика си и дори добави свои, като обяви нови строги ставки върху китайски внос на стойност около 18 млрд. долара, включително за електрически превозни средства, соларни клетки, литиеви батерии, стомана и алуминий.

Експерти прогнозират пред CNBC, че Харис до голяма степен ще продължи тарифната политика на Байдън. От друга страна, Тръмп вече се зарече да увеличи ставките върху китайския внос с поне 60%.

„Не знам дали Тръмп е склонен да предприеме такива крайни мерки, но вярвам, че е вероятно да увеличи митата в някаква степен по време на втория си мандат“, казва и Стивън Уеймът, професор по международна политическа иконимика в Georgetown University.

А икономистът Стивън Роуч добавя, че повишаването на тарифите от страна на Тръмп през втория мандат би било „функционалният еквивалент на ядрената опция“ в международния икономически конфликт.

Уилям Райнш, председател на катедрата по международен бизнес в Центъра за стратегически и международни изследвания, от своя страна, казва, че митата рискуват нова търговска война, която би прекратила повечето стокови обмени между двете страни и би имала „огромна икономическа цена“.

„Дори ако целта на Тръмп не е пълно отделяне, а принуждаване на Пекин да преговаря за по-изгодна търговска сделка, няма много основания да се смята, че това ще се получи“, казва Райнш.

Администрацията на Тръмп постигна „първа фаза на търговска сделка“ с Китай през 2019 г., но малко условия бяха спазени впоследствие и следващите фази така и не се осъществиха.

Някои коментатори акцентират също така, че изборът на Джей Ди Ванс за вицепрезидент на Тръмп е допълнителен сигнал, че републиканецът има сериозни намерения по отношение на ставките. Сенаторът от Охайо е твърд привърженик на митата срещу Китай, определяйки страната като най-голямата заплаха пред САЩ.

„Ако бях политик, който определя политиката за Китай, този избор щеше да ме накара да се разтреперя“, казва Артър Донг, професор по стратегия и икономика в Georgetown.

Технологична война

За разлика от това, основните политики на администрацията на Байдън-Харис бяха насочени към ограничаване на достъпа на Китай до технологични трансфери и насочване на вътрешните субсидии към развитие на високотехнологични отрасли и вериги за доставки в САЩ. Тя драстично разшири списъка на технологиите и китайските компании, подлежащи на експортен контрол, в усилията си да намали подкрепата за критични технологични индустрии в Китай, като например усъвършенстваните полупроводници. Администрацията на Тръмп беше въвела някои подобни механизми за контрол.

Администрацията на Байдън също така обяви правила, ограничаващи американските инвестиции в китайски компании, разработващи чувствителни технологии, позовавайки се на съображения за националната сигурност. В може би най-важния ход на Байдън тя подписа CHIPS and Science Act през август 2022 г., като задели почти 53 млрд. долара за инвестиции в местното производство на полупроводници и научни изследвания, за да повиши конкурентоспособността на САЩ спрямо Китай.

Крис Милър, автор на книгата „Chip War”, отбелязва, че контролът върху износа и въпросният закон са приети с двупартийна подкрепа във Вашингтон, което показва, че подобни политики вероятно ще останат приоритет, независимо от това какво ще се случи през ноември.

„Очаквам, че САЩ ще увеличат ограниченията с една или две степени, независимо от това кой ще спечели изборите“, казва Милър.

Дипломация

Втори мандат на Тръмп ще окаже влияние върху дипломацията и диалога на САЩ с Пекин и извън търговските въпроси, казва Рори Даниелс, управляващ директор на Института за политика на Азиатското общество. По думите ѝ каналите за обсъждане на политически въпроси между двете страни са намалели значително по време на управлението на републиканеца, докато администрацията на Байдън е наблягала на усилията си за дипломатически ангажимент.

Настоящата администрация също така се стреми към по-голяма координация с „партньори със сходно мислене“, като например лобиране пред Япония и Нидерландия за сътрудничество по отношение на ограниченията за полупроводници.

„Това едновременно помогна да се сведе до минимум отзвукът от действията ѝ в областта на търговската политика, като в много отношения ги направи и по-ефективни“, казва Ник Маро, водещ анализатор за световната търговия в Economist Intelligence Unit, като добавя, че очаква всяка бъдеща демократическа администрация да запази този многостранен подход.

От друга страна, акцентира той, Тръмп избира по-скоро „самостоятелен“ подход, което позволява по-бързото приемане на мерките на САЩ спрямо Китай.

Макар че „по-премереният и предпазлив“ подход на администрацията на Байдън-Харис към търговията и дипломацията с Китай е допринесъл повече за стабилизиране на отношенията, Маро не смята, че Пекин има особени симпатии към някой от кандидатите.

„Съществува усещането, че независимо от това коя партия ще седне в Белия дом, отношенията между САЩ и Китай ще останат в катастрофално състояние през останалата част от това десетилетие“, добавя той.

Харис води на Тръмп с 44% срещу 42%, сочи проучване на Reuters/Ipsos

След този анализ е логично да се запитаме кой има по-голям шанс да влезе в Белия дом на 4-ти ноемри. Отговор дава изследване на Reuters/Ipsos, според което вицепрезидентът Камала Харис има минимална преднина от два процентни пункта пред републиканеца Доналд Тръмп, като разликата е в рамките на 3-процентовата грешка. Това е сравнимо с минималния дефицит от два пункта, който Байдън имаше срещу републиканеца в анкетата от миналата седмица.

Новата анкета, проведена в понеделник и вторник, последва както Националния конгрес на Републиканската партия, на който Тръмп в четвъртък официално прие номинацията, така и съобщението на Байдън в неделя, че напуска надпреварата и подкрепя Харис.

Въпреки че проучванията в цялата страна дават важни сигнали за подкрепата на американците за политическите кандидати, няколко конкурентни щата обикновено накланят баланса в Избирателната колегия на САЩ, която в крайна сметка решава кой да спечели президентските избори. Затова от кампанията на Тръмп омаловажават всички проучвания, показващи нарастване на подкрепата за Харис, с аргумента, че вероятно се наблюдава временно нарастване на популярността ѝ заради широкото медийно отразяване на кандидатурата ѝ.

„Този скок вероятно ще започне да се проявява през следващите няколко дни и ще продължи известно време“, коментира социологът от лагера на републиканците Тони Фабрицио.

Кандидатите често очакват скок, след като официално приемат номинацията на партията си на режисирани телевизионни конгреси като този, който Тръмп имаше миналата седмица. Анкетата обаче не показва такива признаци.

Около 56% от регистрираните гласоподаватели се съгласяват с твърдението, че 59-годишната Харис има „острота на ума и е способна да се справя с предизвикателствата“, в сравнение с 49%, които казват същото за 78-годишния Тръмп. Едва 22% от избирателите оценяват Байдън по този начин.

В съото време около 80% от избирателите на демократите заявяват, че оценяват Байдън положително, докато за Харис този процент скача до 91. Три четвърти от гласоподавателите на Демократическата партия са съгласни с твърдението, че партията и гласоподавателите трябва да застанат зад Харис сега, а само една четвърт - че за номинацията трябва да се борят няколко кандидати.

Когато на гласоподавателите в проучването е показана хипотетична бюлетина, включваща независимия кандидат за президент Робърт Ф. Кенеди младши, Харис повежда пред Тръмп с 42% на 38% - преднина извън рамките на допустимата грешка. Кенеди, предпочетен от 8% от избирателите в проучването, все още не се е класирал за участие в много щати.