Директорът на Secret Service на САЩ Кимбърли Чийтъл подаде оставка на фона на широко разпространеното възмущение от неуспеха да предотврати опита за убийство на Доналд Тръмп на митинг в Пенсилвания.

Оставката на Чийтъл, за която първа съобщи NBC News, позовавайки се на свои източници, дойде ден след като тя беше разкритикувана от Камарата на представителите по време на изслушване за действията на Secret Service на 13 юли.

По време на изслушването Чийтъл отхвърли призивите да подаде оставка, като заяви, че е най-квалифицираният човек за ръководител на Secret Service, който отговаря за защитата на президента, вицепрезидента, членовете на техните семейства и водещите кандидати за президент, припомня CNBC.

Директорът разгневи членовете на Комисията за надзор и отчетност на Камарата на представителите, като отказа да отговори на много въпроси относно действията на Secret Service около митинга на Тръмп, на който кандидатът за президент на Републиканската партия едва не беше убит от 20-годишния стрелец Томас Крукс.

При стрелбата загина един човек, а други двама бяха тежко ранени.

Във вторник в писмо до служителите на Secret Service Чийтъл заяви:

„В светлината на последните събития с тежко сърце взех трудното решение да се оттегля като ваш директор. Тържествената мисия на Secret Service е да защитава лидерите и финансовата инфраструктура на нашата страна. На 13 юли не успяхме да изпълним тази мисия. Проверката през последната седмица беше интензивна и ще продължи да бъде, тъй като оперативният ни темп се увеличава. Като ваш директор поемам пълна отговорност за пропуските в сигурността.“

Министърът на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас назначи заместник-директора на Secret Service Роналд Роу за временно изпълняващ длъжността директор на агенцията, докато президентът Джо Байдън избере постоянен директор.

В изявление Байдън благодари на Чийтъл за „десетилетията ѝ на обществена служба“ и заяви:

„Като лидер се изисква чест, смелост и невероятна почтеност, за да поемеш пълна отговорност за организация, натоварена с една от най-предизвикателните задачи в обществената служба.“

Байдън също така заяви, че планира да назначи нов директор на службата „скоро“.

В изявлението си по повод оставката председателят на комисията за надзор в Камарата на представителите заяви, че тя няма да спре искането за „повече отчетност“ от страна на Secret Service.

„Тайните служби имат мисия, която не трябва да се проваля, но тя се провали в исторически план по времето на директора Чийтъл“, заяви републиканецът Джеймс Комър, който поиска оставката ѝ заедно с водещия демократ в комисията, републиканеца Джейми Раскин от Мериленд, и други членове на комисията.

„По време на вчерашното изслушване в Комисията по надзор директорът Чийтъл не вдъхна увереност, че има способността да гарантира, че Secret Service може да изпълни своята защитна мисия“, каза Комър. „Въпреки че оставката е стъпка към отчетност, ние се нуждаем от пълен преглед как са се случили тези пропуски в сигурността, за да можем да ги предотвратим занапред.“

Критиките към Чийтъл са насочени към това, че Secret Service не е успяла да обезопаси покрива, който Крукс е използвал като снайперистки пост, за да стреля по Тръмп и участниците в митинга. Сградата, на чийто покрив се е разположил стрелецът, е на около 150 метра от сцената, на която е говорил Тръмп, и затова е имал ясна видимост и възможност за стрелба.

Secret Service не е разширила периметъра си за сигурност, за да включи комплекса и тази сграда, а е оставила на местните правоприлагащи органи да охраняват района.

Агентите също така са позволили на Тръмп да излезе на сцената и да започне да говори, след като са получили доклад от местната полиция, че на събитието е забелязано подозрително лице.

В крайна сметка това лице е Крукс, който е убит от снайперист на Secret Service, след като е произвел няколко изстрела по Тръмп и след като снайперистът вече е видял Крукс на покрива.

След стрелбата Чийтъл беше широко осмивана за това, че е рационализирал решението да не се постави снайперист на правоохранителните органи на покрива, на който Крукс се е качил, докато е бил видян от участниците в митинга, които са предупредили полицията какво се случва горе.

Стрелбата е най-сериозният опит за покушение срещу президент на САЩ от повече от 40 години насам и се случи на фона на разузнавателна информация, че Тръмп е мишена на ирански заговор за убийство. Крукс не е бил свързан с Иран.

През последните години Secret Service е обект на критики заради поредица от скандали и грешни стъпки.