Името ѝ е Кимбърли Чийтъл. Дългогодишен ветеран в тайните служби на САЩ и бивш изпълнителен директор по глобалната сигурност в PepsiCo.

Застава начело на Secret Service преди две години, когато е назначена от администрацията на президента Джо Байдън.

Справка в официалната ѝ биография сочи, че "отговаря за успешното изпълнение на интегрираната мисия на агенцията за защита и разследвания, като ръководи разнообразна работна сила от над 7800 специални агенти и друг персонал", пише Fortune.

Сега обаче, на тази жена се налага да отговаря за провала в охраната на Доналд Тръмп, който можеше да загуби живота си в стрелбата по време на митинг в Пенсилвания.

Кимбърли Чийтъл всъщност поема ръководството след бурен период за Secret Service – агенцията, известна най-вече с това, че отговаря за охраната на президентите на САЩ и подложена на жестоки критики след бунтовете в Капитолия на 6 януари 2021 г.

Чийтъл се завръща в Secret Service от поста на старши директор в PepsiCo за обектите на компанията в Северна Америка, наблюдавайки конрола над съоръженията, персонала и непрекъснатостта на процесите, припомня Wall Street Journal.

Преди да се присъедини към гиганта за напитки, тя е 27-годишен ветеран от Тайните служби, в които е първата жена, служила като помощник-директор, отговарящ за полевия офис на Тайните служби в Атланта. На тази позиция тя осигурява надзора на всички мисии, свързани с разследването, защитното разузнаване и защитните посещения в щата Джорджия.

Назначаването начело на Secret Service я прави втората жена директор на агенцията.

Посочвайки нейната кандидатура за директор, Байдън обясни, че той и първата дама Джил Байдън са се запознали с Чийтъл, докато тя е служила в охраната по време на вицепрезидентството му.

"Тя има моето пълно доверие", заяви президентът през 2022 г.

Създадена през 1865 г., Тайната служба на САЩ е една от най-старите федерални правоприлагащи агенции в страната. Secret Service, униформеното подразделение охранява комплекса на Белия дом и Военноморската обсерватория.

Едно от най-новите разширения на защитните мисии на включва издаването на президентски директиви за вземане на решения. С тях агенцията е определена за водеща при координирането на разработването и прилагането на плановете за сигурност за национални специални събития.

Това обхваща встъпването в длъжност на президента, речите за състоянието на страната и други събития от национално значение.

Ден след опита за покушение срещу Доналд Тръмп, председателят на комисията за надзор в Камарата на представителите Джеймс Комът, заяви, че започва разследване на събитията и призова Чийтъл да се яви пред комисията на 22 юли.

Отделните агенти на Secret Service са проявили огромна храброст, допълни той, но добави: "Има много въпроси и американците искат отговори".

Опитът за убийство на кандидат за Белия дом, смъртта на невинен човек и раняването на други двама от присъстващите действително повдигна въпроси как стрелецът е стигнал толкова близо до успеха и защо сградата, в която се е разположил е била извън периметъра на службите.

Президентът Джо Байдън призова за "независим преглед" на мерките за сигурност.

В първия си публичен коментар след покушението Чийтъл заяви, че агенцията ще "участва пълноценно" в независимата проверка и ще работи с Конгреса за "всяко действие по надзора".

"Отговорността е моя", заяви категорично Чийтъл пред ABC News. "Отговорността спира при мен, аз съм директорът на Secret Service", допълни тя, като съобщи, че планира да остане на поста си.

Определи стрелбата като "неприемлива", и добави: "Това е събитие, което никога не е трябвало да се случва".

На въпроса каква е била първоначалната ѝ реакция на неуспешния опит за покушение срещу Тръмп, Чийтъл отговори: "Шок и след това загриженост, очевидно, за бившия президент".

"Secret Service е натоварена с огромната отговорност да защитава настоящите и бившите лидери на нашата демокрация", каза Чийтъл. "Това е отговорност, която приемам изключително сериозно и съм решена да изпълня тази мисия".

Кимбърли Чийтъл не е единствената жена в Secret Service, подложена на обстрел.

Някои критици отдясно обвиняват усилията на агенция DEI за наемане на повече жени и посочват дамския персонал от екипа за сигурност на Тръмп като виновни за предполагаеми грешки.

Като едва втората жена начело на Secret Service Чийтъл ще трябва да отговаря за всичко това и тепърва ще навлиза в окото на бурята, тъй като разследването на покушението срещу Тръмп продължава.