Цената на акциите на Trump Media се понижи с повече от 10% в сряда - ден след като основният акционер Доналд Тръмп беше широко критикуван за представянето си в президентския дебат срещу вицепрезидента Камала Харис. Те затвориха на най-ниското си ниво, откакто собственикът на приложението Truth Social започна да се търгува публично като DJT на Nasdaq в края на март.

Инвестирането в акции на Trump Media често се възприема като начин да се заложи на политическата съдба на Тръмп - бившия президент и настоящ кандидат на републиканците.

Trump Media коментира, че бизнесът ѝ зависи поне отчасти от популярността на Тръмп, а анализаторите твърдят, че стойността на компанията ще се повишава или понижава в зависимост от неговите изборни перспективи. Спадът на акциите в сряда се разглежда и като сигнал, че някои поддръжници на Тръмп не са останали доволни от видяното на дебата във Филаделфия във вторник вечерта. Много либерални и консервативни политически коментатори оцениха Харис като „по-подготвена и уравновесена“ от Тръмп.

Екипът на Харис, демонстрирайки увереност, предизвика Тръмп на още един дебат веднага след края на първия. В отговор, републиканецът заяви, че може и да не се съгласи на това. В публикация в социалната мрежа Truth в сряда той повтори твърдението си, че Харис иска още един дебат само защото е била „жестоко победена“.

„Защо да правя реванш?“, написа той в поста си.

Trump Media поскъпна с 10% по време на американската търговия във вторник, което беше счетено за знак на оптимизъм за това как Тръмп ще се справи в дебата. Повишенията от понеделник и вторник бяха глътка въздух след продължилия седмици погром, при който цената на акциите на компанията паднаха с цели 75% от най-високата си стойност в края на март, когато частната тогава организация се сля с компания от типа Blank Check .

Спадът съвпадна с оттеглянето на президента Джо Байдън от президентската надпревара и одобряването на Харис, която да го замести начело на листата на демократите. Освен това той настъпи в навечерието на датата, на която Тръмп и други вътрешни лица на компанията могат да започнат да продават акциите си.

Републиканецът притежава близо 57% от акциите на Trump Media. Този дял по цена на затваряне в сряда е на стойност около 1,9 млрд. долара. Все още не е ясно дали Тръмп планира да започне да продава, когато споразумението за блокиране на акциите отпадне на 19 септември.